güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

ÜMMET DEĞİL, BİREY OLMA ZAMANI GELMEDİ Mİ?

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:50

    AKP’nin “ileri demokrasi”  savının ne kadar gerçekçi olduğunu anlamak için uluslar arası kuruluşların raporlarına kısa bir göz atmak yeterli olur sanırım.

    Bu raporları ciddiye almak veya almamak herkesin özgür iradesine kalmış bir şey. Yalnız, gerçek olan aşağıya çıkardığım verilerdir…

   Bazı uluslar arası kuruluşların 2014 demokrasi raporlarına, gelin hep beraber bakalım, sonra kendi kendimize yorumlayalım.

·         Ekonomist dergisinin Aralık ayında, 167 ülke arasında Türkiye 89. Sırada yer alıyor.

·         Dünya Ekonomik Forumu 2014 cinsiyet Ayrımı Endeksi’ndeki “Ekonomik katılım ve fırsat” kategorisinde Türkiye 142 ülke arasında 125. sırada.

    Kısacık bir açıklama yaparsak, Türkiye bu sıralamaya göre, Kamboçya ve Zambiya gibi ülkelerin bile altındadır.

·         Avustralya merkezli Ekonomi ve Barış Enstitüsü tarafından hazırlanan “Barış Endeksi” inde Türkiye, 162 ülke arasında ancak 128. Sırada yer almaktadır.

Aynı araştırmada insan hakları kategorisin de 10 üzerinden 3,8 alan Türkiye, basın özgürlüğünde 100 üzerinden 45,9 puan almaktadır.

·         Uluslararası sınır tanımayan Gazeteciler örgütü “Dünya Basın Özgürlüğü sıralaması” da Türkiye’yi, 180 ülke içerisinde 154. Sırada göstermektedir.

·         Birleşik Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) 2014 İnsani Gelişmişlik Raporu’na göre, (eşitsizlik, yoksulluk, sağlık, eğitim, sosyal bütünleşme, güvenlik, çevre ve gelir dağılımı gibi konularda) Türkiye, 187 ülke ve bölge arasında 69. Sırada yer alıyor.

·         Dünya Adalet Projesi’nin araştırmasına göre, “2014 Küresel Hukukun üstünlüğü Endeksi” genel sıralamasında 99 ülke içinde 59. Sırada yer alan Türkiye, Temel Haklar Kategorisinde 78, Açık Devlet 69, Düzen ve Güvenlik 67, Yolsuzluğun Yokluğu sırasında 35 ve Sivil Adalet sisteminde 47. sıradadır.

·         Diğer yandan Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde de en çok tazminat ödemeye mahkûm olan ülke durumundadır.

     12 yıldır Türkiye’yi yöneten AKP Hükümetinin “Demokrasi” karnesidir bu. Şimdi bu karneye göre, şapkayı önünüze koyun ve tarafsız olarak,      “Yeni Türkiye” naraları atanların ne kadar inandırıcı olduğuna, özgür iradenizle karar verin.

     Toplumumuzda bu kadar ötekileştirmenin, kuvvetler ayrılığı ilkesine bu kadar oynandığı, ekonomik alanda görülen adaletsiz gelir dağılımının, demokratik dünya saygınlığını giderek yitirmesinin faturasını, halen muhalefet partilerine veya senaryosu iktidar tarafından hazırlanan “Paralel Devlet” gibi oluşumlara yüklemeye çalışan iktidara daha ne kadar inanılması gerektiğini biraz düşünün…

    Sonuç olarak, dış dünyada nasıl göründüğünüzün profilini sizlere aktardım. Eğer özgür bir bireyseniz, bazı şeyleri sorgulamanız gerekir. Eğer, tarafsız olarak, bu sorgulamayı yapabilirseniz, 2015 seçimlerinde bazı şeylerin değişmesi gerektiğine karar verebileceğinizi biliyorum. Artık, “ümmet” değil, “birey” olma zamanı gelmiştir.

             Esen kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.