güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

SOYTARILAR VE DALKAVUKLAR

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:48

    Eskiden kralların,şahların,padişahların saraylarında, dalkavuk,soytarı denilen insanlar vardı.Bunların görevleri efendilerine hoşça vakit geçirtmek,güldürmek, kısacası efendilerine böyle konularda hizmet etmekti.

    Dalkavukluk ve soytarılık zamanında o kadar kolay değildi.Dalkavuk denilen kişi ağzı laf yapan,hoş fıkralar anlatabilen, nüktedan insanlardı.Sonuçta efendilerinin gazabına  uğrama da vardı işin içerisinde.

    Günümüz dünyasında kralların,padişahların pek hükmü kalmadı.Onların yerine  her alanda yönetim liderleri türedi.Bu yönetim liderleri siyasi alanda, bulundukları makamlara göre değişik ünvanlarla anılır olundu.Sonuçta, dalkavukluk ve soytarılık yapan türler de değişim geçirdi.Artık efendiyi eğlendirmek değil, efendilerini alkışlayarak,onlara biat ederek,yandaşlık yapmaya başlamışlardır.Artık onların sisteminde rant vardır.Günün dalkavuğu mesleğini icra ederken,kazanacağı koltuğun veya paranın miktarına göre hesabını yapmaktadır.

    Dalkavuk ve soytarıların en zor anları, efendilerin ünvanlarının kaybolmaya başlayacağı anlardır.Beslendiği egemen gücün kaybedeceğine inandığı zaman ,hemen karşı tarafa kapağı atarlar.İş bununla kalsa öp de başına koy, eski efendisini yermeye , yeni efendisine şakşakçılık yapmaya başlar.Zira ihanet ,günümüz dalkavuklarının  ikinci mesleğidir.

    Bu tipler her zaman vardır ve var olacaktır.İsimleri, görevleri ve şekilleri değişse de onları her zaman tanımak kolaydır.Şöyle yazılı ve görsel medyaya bir bakın.Uzağa gitmeye gerek yok, kentinizdeki lider denilen veya değişik ünvanlarla seçilmişlerin yanlarında olanlara bir göz atıverin…

    Nasıl?

    Çok mu?

    Demek ki, tanıdınız…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.