güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

SOSYAL YARDIMLAŞMADA “GIDA BANKACILIĞI” NEDEN YAPILMIYOR?

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:48

   Uzun yıllardan beri sosyal yardım hizmetleri adı altında,kentteki ihtiyaç sahiplerine, kuru gıda yardımı yapan belediyelerin bazıları “Gıda Bankacılığı” ile “vatandaş bizim verdiğimizi değil, kendi seçtiğini alabilecek” şeklinde çağdaş bir uygulamaya geçti.

   Gıda Bankacılığı, belediyelerin kurduğu vakıf veya dernekler kanalıyla yapılmaktadır.193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ve 89’uncu  maddelerinde yapılan değişiklikle,gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan  dernek ve vakıflara bağışlanan gıda maddelerinin maliyet bedelinin vergi matrahının tespitinde gider olarak gösterilmesi sağlanmış,5281 sayılı kanun ile yapılan değişiklikle gıda yanında TEMİZLİK,GİYİM VE YAKACAK maddeleri de kapsam içine alınmıştır.

   Gıda Bankacılığının,yani Gıda Bankası üretici veya satıcılardan bedel ödemeden almış olduğu ürünleri,aracı işlevi görerek ihtiyacı olanlara sağlıklı bir şekilde ulaştıran kurum olmakla birlikte alan el ile veren el arasında köprüdür.

   Gıda Bankacılığında,akıllı kart ile poşetle dağıtıma son verilmiş,bu sistemle ihtiyaç sahibi vatandaşlar, gerçek ihtiyaçlarını rencide olmadan alabilme olanağına kavuşmuşlardır.

   Gıda Bankası’na ulaşan bağışlar için kabul makbuzu verilir ve bu makbuz sayesinde hayırseverlerin yaptıkları bağışlar Kurumlar ve Gelir Vergileri’nden muaf tutulmaları sağlanmaktadır.

   Bir örnek vermek gerekirse Bursa,Yıldırım Belediyesinin “sevgi market” çalışması güzel bir projedir.”Sevgi Market” projesi hayata geçerken, bu işlevi belediye bünyesinde kurulan, Yıldırım Gönüllüler Yardımlaşma  ve Dayanışma  Derneği kurmuştur.

   Yıldırım Belediyesi tarafından özel bir yazılımla hazırlatılan,limit tanımlanabilen akıllı kartlar ile Sevgi Market’ten ihtiyacına göre istedikleri ürünleri ücretsiz alabilmektedir.

   Yıldırım Belediyesinin “sessiz yardım” adı altında  gönüllü ekiplerle  yaptığı bu güzel çalışma, Bandırma Belediyesinde de hayata geçirilemez mi?

   Binlerce ihtiyaç sahibine kuru gıda yardımı yapan belediyemiz,bu işi yaparken bir torba gıda vermek için ne kadar ekonomik zarara uğradığının hesabını yapması gerekir.Bu sadece bir örnek,diğer girdilerini bir düşünün…

   Bu yazımızla kimseye akıl verme diye bir düşüncemiz yok.Sadece, hazırcı ve sağlıksız bir yardımlaşma işlevinin  çağdışı olduğunu hatırlatmak istedim.Ayrıca,eğer belediye açısından daha ekonomik bir yardımlaşma imkanı sağlanmasının daha iyi olacağı düşünülürse,böyle bir araştırma neden yapılmasın ?

   Biz yazdık çizdik,gerisi belediye başkanının ve belediye Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’nün bileceği iş…

   Esen kalın.

  

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.