güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

SOLCULUK NEDİR?

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:50

 

Solcu olmak zordur. Solcu olmak bazı nitelikleri gerektirir. Günümüzde solcu geçinenlerin önemli bir bölümü takiyecilik yapmakta veya farklı görüntü sergilemeye çalışmaktadır. Hele bugünlerde solcuyum diye geçinip de, sağdaki radikal partilerin söylemlerine uygun hareket etmeleri, bazı solcu geçinenlerin de “Ben-Benim” çatışmacılığı ile sergiledikleri tutumla ne yapmak istedikleri malum.

Amacım kimseye solculuğu öğretmek değil. Yalnız solcu geçinip de, solculuğun ne olduğunu bilmeyenlere “solculuk” hakkında uyarıcılık yapmaktır. Baştan da söylediğim gibi “solculuk” zordur. Hele bu yazımı okuyun sonra da saydığım bu niteliklerden kaçı sizlerde var, onun mukayesini sonra yapın isterseniz.

1) Solcu kişinin söylem ve eylemleri tutarlı olmalıdır.

2) Solculukta üretkenlik esastır.

3) Solculukta bencillik yoktur. Paylaşım ve dayanışma esastır.

4) Solculukta sömürü yoktur. Başkalarını sömürerek, havadan inme kazançlarla, haksız imkanlar sağlamak solculukla bağdaşmaz. Yalnız maddi aladan değil, düşünce alanında da soculuk sömürüye karşıdır.

5) Kişilerin özgürlüklerine saygı esastır. Kişiler aşağılanmaz, kişilere kötü muamele yapılmaz. Kişilerin eğitilerek topluma kazandırılması ön planda tutulur.

6) Solculuk, gerçek anlamda bireyciliktir.

7) Solcular, doğayı, doğanın bir parçası olarak insanı sever, doğayı korur, çevrecidir.

8) İki yüzlü davranmaz, kendi çıkarlarından önce, başkalarını düşünür.

9) Gerçek bir solcu yalan söylemez. Başkalarını kandırmaz ve asla takiyecilik yapmaz.

10) Topluma ve kişilere karşı daima açık sözlüdür. Her türlü haksızlığa karşıdır. Bu konuda çifte standart uygulamaz.

11) Solcu bireyin gelişmesi, özgür yaşayabilmesi için de laikliğin gerekli olduğuna inanır. Laizmi savunur. Bağnazlığın her türlüsüne karşıdır.

Solcu olmak belirli aşamaları, belirli nitelikleri edinmeyi gerektirir. Üzülerek ifade edeyim ki, bizdeki solculuğa gelince, kişinin  solcu olmadan, solculuğu öğrenmeden “Solcuyum” diye geçinmelerinin altında “Ben menfaati” olgusu vardır. Bazılarının deyimiyle “bunlar ne solcu, ne futbolcu…”

Bunun açık örneklerini bu seçimler arifesinde yaşamıyormuyuz? Solcuyum deyip de, rota ve yön değiştirenlere bakın. Hele bakın, onların solculuğuna sonra karar verin.

Sözümüz solcu geçinenlere ve anlayanlara..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.