güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

SOL UYGARLIKTIR

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

“Sol kitaplar toplatıldı.

Solcu öğretmenler sürüldü.

Solcular dövüldü.

Solcu yazarlar susturuldu.

 Solcu gençler gözaltına alındı.

Sol yayınlar yasaklanmalı.

Bir ömür böyle geçti. Türkiye’nin çok partili yaşamında, solcuları hapsetmek, solcuları kovalamak, solcuları ezmek, solcuları tasfiye etmek, sol yayınları yasaklamakla bir çeyrek yüzyıl ömür çürüttük. Yalnız bizde değil, dünyanın pilipinci Demokrasiyi benimsemiş Ülkelerinde aynı öykü yaşanır…”

 İlhan Selçuk, 20 Aralık 1973 tarihli yazısında Türkiye soluna karşı beslenen düşmanlığı.

Ve yazısının bir bölümünde ise şöyle devam eder:

“Birden sonra nasıl iki gelirse, devletten sonra sosyal devlet geldi. Krallıktan sonra nasıl Cumhuriyet geldiyse, sağdan sonra sol geldi. Toplum yaşamında solculuğa karşı çıkmak, yarına karşı dönü savunmak demektir. Geçmişin küfünü, geleceğin güneşini sıvamak için kullanmaya çabalayan hep yaya kalmıştır.

Tarih böyledir çünkü! ilk Hristiyanlar parçalana parçalana Hristiyanlık yayıldı; ilk Müslümanlar taşlarına taşlarına Müslümanlık dalgalandı. Eski düzenleri yeni düzenlere dönüştüren her akım soldur. Ve her akımın öncülerini ezmek isteyen eski güçler tarih süresinde yok olmaya mahkûmdur.” Geldiğimiz düzende halen sol ve sağ kavramları değişse de, aynı mücadele, aynı savaşım devam etmektedir. Sol kavram kargaşasından bir an önce kurtularak, sol prensiplerin ortak paydalarında derlenip toparlanmalıdır. Eğer solda birliktelik sağlanırsa, şuraya işaret koyuyorum; sağ gidecek, sol gelecektir.

Sola düşmanlık, az gelişmişliğin ve kapitalizmin ürünüdür. Bu nedenle sol, savaşımını buna göre sürdürmelidir.

Şu asla unutulmamalıdır. Uygarlığın kanıtıdır. Çağdaşlığın garantisidir.

Solun bittiğini sananlara ümit olmak için, solu yıllardan beri yok etmeye çalışan beyinsizlere gerekli dersi vermek için, düzeni değiştirmek için, tüm demokratların CHP çatısı altında toplanması şarttır. Tabi CHP’nin de sol bir parti hüviyetine dönmesi gerekir. Böyle bir gelişim ve birliktelik tarihin akışını değiştirebilir.

Bir gün sol muhakkak gelecektir. Çünkü dünya sağdan sola doğru dönmektedir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.