güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

SENİ 'TUZ' KADAR SEVERİM

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

  “Kanmaz en uzun buseye, öptükçe zira susaktan zevk, o dudaklarındaki tuzdur;

İnsan ne yaratmışsa yaratmıştır o tuzdan

Bir sır gibidir az çok ilah olduğumuzdan.”

  Yahya Kemal’in “vuslat” adlı şiirinde aşkın simgesi olmuştur tuz. Çağlar boyunca zenginliğin, kutsallığın, yaşamın, özgürlüğün sembolü olduğu gibi.

  Tarihte elde edilmesi ve nakliyatı zor olduğu için değeri altınla ölçülmüş. Her ne kadar zamanımızın tıp alimleri “tuz kullanmayın” diye tekniklerde bulunsalar da, tuz; gıdaların lezzetini artıran ve bozulmaktan koruyan önemli bir gıdadır.

  Yine tarihsel süreçte, tuzun kutsiyesi katoliklerin vaftiz törenlerinde kutsal suya katılan tuz, birçok dini şeytan çıkarma ayinlerinin de bir parçasıdır.

  Dini inançlar sisteminde, Romalılar ve Yahudiler, kurbanlarını tanrı kabul etsin diye tuzla arındırırlarmış. Hristiyanlar şeytandan, Müslümanlar kem gözlerden koruduğuna inanmış.

  Tuz, zamanında o kadar değerli ki, eski Yunan’da askerlere maaş olarak verilmiştir.  

  1930 yılının mart ayında ünlü Hintli Lide Mahatma Gandi’nin tuz yürüyüşü sadece politik bir gösteri değildir. İngiliz sadece politik bir gösteri değildir. İngiliz emperyalizminin ekonomik denetimine ve tuz vergisine karşıydı.

  17. yüzyılda Fransa’da tuz vergisi çok önemliydi. Bilhassa kadınların aranamayacak düşündükleri yerlerinde korselerinde tuz sakladıklarını ve bu nedenle zamanın Fransa’sında üç bine yakın fransızın ölüm cezasına çarptırılmış olması da tuz konusunun ilginç bir boyutudur.

  Eğer hatırlarsanız, sevgi sembolü olarak şöyle bir hikaye de dolaşır halk arasında.

  Hikaye bu ya; kadın, bir akşam eşine “Seni tuz kadar seviyorum!” demiş. Adam bu söze çok içerleyip, küskünlük yapmış. “Alt tarafı bir tuz!” deyip, eşinin kendisini sevmediğine karar vermiş. Bu durumu anlayan kadın, ertesi akşam tüm yemekleri tuzsuz yapmış. Adam “Ne bu rezalet, bu yemekler yenir mi?” diye öfkesinden kudurmuş. Bu kez kadın, “Seni tuz kadar seviyorum dememin sebebini anladın mı?” diye ifade edince, adam eşine boşu boşuna kızdığına pişman olmuş, sonuçta barışmışlar…

  SEVGİNİZİN “TUZ” KADAR OLMASI DİLEĞİYLE. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.