güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

SEN SOLCU MUSUN Kİ?

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:50

            Solcu olmak zordur. Solcu olmak bazı nitelikler gerektirir. Günümüzde “solcu” geçinenlerin önemli bir bölümü takiyecilik yapmakta veya farklı görüntüler sergilemeye çalışmaktadır.

            Amacım kimseye “solculuk” dersi vermek değildir. Yapmak istediğim sadece bizim 68 kuşağının benimsediği solculuk kriterleri dediğimiz olmazsa olmazları sıralamak, ondan sonra da bu niteliklerden kaçına sahip olduğumuzun mukayesesini yapmaktır.

1- Solcu kişinin söylem ve eylemleri tutarlı olmalıdır.

2- Solculukta üretkenlik esastır.

3-Solculukta bencillik yoktur. Paylaşım ve dayanışma esastır.

4- Solculukta sömürü yoktur. Başkalarını sömürerek havadan inme kazançlarla haksız imkanlar sağlamak solculukla bağdaşmaz. Yalnız maddi alanda değil düşünce alanında da solculuk sömürüye karşıdır.

5-Kişilerin özgürlüklerine saygı esastır. Kişiler aşağılanamaz, kişilere kötü muamele yapılamaz. Kişilerin eğitilerek topluma kazandırılması ön planda tutulur.

6-Solculukta “bireycilik” vardır. Buradaki birey düşünen, sorgulayandır.

7-Solcular, doğayı, doğanın bir parçası olarak insanı sever. Doğayı korur, çevrecidir.

8- Gerçek bir solcu yalan söylemez. Başkalarını kandırmaz ve asla takiyecilik yapmaz.

9- Topluma ve kişilere karşı daima açık sözlüdür. Her türlü haksızlığa karşıdır. Bu konuda çifte standart uygulamaz.

10-Solcu, bireyin gelişmesi, özgür yaşayabilmesi için LAİKLİĞİN gerekli olduğuna inanır. Laizmi savunur. Bağnazlığın her türlüsüne karşıdır.

11-Sosyal eşitsizliği kaldırmak için her konuda sosyal adaleti savunur.

12-Solculuğun kökeninde emek vardır. Solculuk kökeninde insan merkezli düşünce vardır. Din, ırk, milliyet, cinsiyet vb. kavramlar yerine insanı ele alan idaeoloji vardır.Solculuğun kökeninde BAĞIMSIZLIK vardır.

            Şimdi hep beraber düşüneli, hep beraber kimlerin solcu, kimlerin solcu olmadığına karar verelim. Tabii böyle bir hakkı kendinde görenleredir sözümüz.

            Solculuk taslayanlar birilerini eleştirirken önce kendilerinin ne kadar solcu olduğunun  araştırmasını yapmak zorundadır. İkinci bir şey solculuk kavramının her ülkede değişik biçimlerde ortaya çıktığının hesabını da iyi yapmalıdırlar.

            Sol ile özdeştirilen ideolojiler Marksizm, sosyalizm, sosyal demokrasi, sol liberteryenizm, sosyal liberalizm, sendikacılık, ilerlemecilik, otonomculuk gibi birçok biçimde karşımıza çıkan ve dünyanın değişik ülkelerinde kendine has değişikliklerle uygulandığını da bilmek lazım.

            Kısacası, “solcu” olmak zordur dostlarım. Hiçbir şey bilmiyorsanız, elinizdeki iletişim aracını ve günümüz dünyasındaki solculuk ile ilgili versiyonlara bir göz atın.

            Esen kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.