güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

POPÜLİZM=HALK DALKAVUKLUĞU

Yazının Giriş Tarihi: 13.12.2021 00:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.12.2021 00:29

Popülizm, TOK’ya göre, “Halk Yardakçısı” demektir. Pekii “Yardakçı” ne demek? Onu da TDK’ya göre açıklayalım da, bizi de çokbilmişlikle suçlamasınlar!

“Halkın hoşuna giden davranışlarda bulunarak, kendine çıkar sağlayan kişi anlamındaymış yardakçılık. Yani “çıkarcı” demek…

Popülizm, bir bakıma halk dalkavukluğudur. Özellikle toplumu ileri götürmesi, aydınlatması yolunda görev almış kişilerin popülist davranışları, aşırı boyutlara ulaştığında toplum kaybeder, popülist kişi kazanır.

Ne yazık ki, Türkiye’mde halk tarafından sevilmenin yolu popülizmdir. Örneğin sizler, halka karşı çıkan kişilerin sevildiğine rastladınız mı? Ben rastlamadım.

Siyasetin kurtarıcı silahıdır bu popülizm. Politikacılar sıkıyı gördüklerinde en büyük yalan rüşvetini verirler ve halkın dalkavukluğunu yaparlar.

Popülizm, ideoloji değildir. Siyasetçi kişinin içinde yaşadığı toplumun genelde, “ezilenlerin” yakın hissettiği bir ideolojiye kendini yamayan bir siyaset yapma biçimidir desek de, bu durum ülkelere göre; sağ popülizm, sol popülizm, milliyetçi popülizm ve neoliberal popülizm diye sınıflara bile ayrıldığı görülmüştür.

Velhasıl kendini geliştirmemiş, evrenselleşmemiş, dünya meselelerinde bir görüşü olmamış, eğitimini gerçekleştirmemiş toplumlarda, toplumla anlaşmanın en kolay yoludur bu halk dalkavukluğu… Siyasetçi, halkın görmekten hoşlandığı biçimde davranır, onların duymaktan hoşlandığı şekilde konuşmasını düzenler.

Örneğin: bir köye ya da kasabayı ziyaretinde bir eve yemeğe davet edilirse, yer sofrasına oturup, aynı tencereden yemek, aynı bardaktan su içmek gibi…

Bu davranış modelinin bir başka çeşitlemelerine örnek görmek isteyenler, liderlerin TV konuşmalarına, miting veya açılış denilen gösteri reklamlarına bakmak yeterlidir sanırım.

Sonuç olarak, popülizm veya halk dalkavukluğu yapmanın kökünde, “YARDAKÇILIK” vardır.

Yazılı sohbetimizin başında ifade ettiğimiz gibi de, “Yardakçılık eşittir çıkarcılık”tır…

Şimdilik esen kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.