güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

NARSİZM HASTALIĞI

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:49

Yunan mitolojisine göre NARCİSSOS adlı bir genç, gölün suyuna yansıyan görüntüsünü kucaklarken ölmüş, göldeki NERGİS çiçekleri de NARCİSSOS’un kendi güzelliğini sonsuza dek seyredebilmesi için yaratılmıştır.

NARSİZM’İN bir ruhbilim terimi olarak kullanılması mitolojideki bu öyküye dayanıyor. Aynı öyküde Narcissos ile Echo’nun ölümsüz aşkı anlatılır. Latin şairi Ovidivus bu kendini sevme tutkusunu şöyle anlatıyor:

“…Kımıldamadan bakıyordu kendine. Şaşkın şaşkın. Bilmeden kendini arzuluyor, severken onu, kendini seviyordu. İsterken kendini istiyordu. İçini yakan, ateşi tutuşturan da kendisiydi.”

Kendi görüntülerine aşık olanlara “NARSİST” denmesi daha sonra Psikanaliz terimi olarak da benimsenmiştir. “NARSİZM” özgün adıyla bilinen bu hastalık insan psikolojisinin en karmaşık sorunlarından biridir.

Uğur Mumcu kitabında şöyle diyor, “Diktatörler üzerinde yapılan araştırmalar birçoğunda var olan aşağılık duygusunun kitle psikolojisi etkisi ile saldırgan bir ruh haline dönüştüğünü göstemiştir.

Tarihteki diktatörlerden örneklemeler yapmak istemiyorum. Tanımlamalara baktığımızda, “kendi görüntüsüne aşık olma, kendine hayranlık duyma, kendini üstün görme…” gibi meziyetleri taşıyan. Günümüzün siyasi liderlerine indirgersek, bu hastalığın kimlerde mevcut olduğunu hepiniz tahmin edebilirsiniz.

Liderlerin çevrelerindeki dalkavuk çemberine yandaş, basın da katıldığında artık o lider kendinde insan üstü bir güç olduğuna inanır. Ağzını açtı mı kitleler harekete geçer. Bir işareti, bir sözü ile ülke boydan boya dalgalanır. Manşetler, köşe yazıları, televizyon programları hep onun davranışlarını konu yapar. Yaptığı söylemlerle komşu ülkeler ile kriz yaratmaya başlar, kısacası kraldan fazla kralcı görünümü sergiler.

“NARSİZM” hastalığına tutulan lider için kurtuluş yoktur. O,  hep kendisini düşünür. Benlik duygusunun verdiği doyumsuz tat ile hiçbir engel tanımaz. İçgüdüleri, mitolojideki nergis çiçekleri gibidir. Lider her yerde kendi görüntüsünü arar, bulamazsa öfkelenir, öfkelendikçe kırıcı ve yıkıcı olur. Artık o bir hastadır, yandaşları ve sevenleri onun her kusurunu görmezden gelir.

İşte Narsizm böyle bir hastalıktır. Şimdi sizlerden ricam bu hastalığın hangi liderlerde olduğunu bulmanızdır. Bulamadınız mı?

Bulamadınızsa, birilerine yakıştırın beyaaa.

Esen kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.