güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ İKİYÜZ OKULA YAPTIĞI İNCELEME ÜZERİNE

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:49

            Milli Eğitim Bakanlığının 200 okulda yaptığı denetleme sonuçlarına göre, okullardaki öğretmenlerin TEOG başarı puanlarını yükseltmek için öğrencilerin ders notlarını şişiyorlarmış.

            Bu gazete haberini okuduğumda Türkiye’deki eğitim öğretim fotoğrafının gerçek yüzü ortaya çıkmaktadır. Bir eğitimci olarak, öncelikle öğrencilerimize hak etmediği notu vermenin bir çeşit sahtekarlık olduğunu düşündüm.

            Öğretmen arkadaşlarım bu uygulamasıyla, bir başka öğrencinin sahip olduğu haklara tecavüz etmektedir. Bu haksızlığı yapmalarının nedeni gayet basittir.

            Birincisi, dersanelerin kapatılmasından sonra okullar bünyesinde kurslar açıldı. Öğretmen kardeşlerim ders başına 20 TL’lik ücretle ödüllendirildi. Bu durumda öğretmen öğrencisinin başarılı gözükmesini doğal olarak istemektedir. Aldığı ödülün neticesinde de bu kıyağı yapmaktadır.

            İkincisi, özel okullar zaten bu uygulamayı yıllardır yapıyorlardı. Bu da devlet okulları ile özel okullar arsında sorun oluyordu. İşte bu nedenle devlet okullarındaki öğretmen, “Madem onlar yapıyor, madem TEOG ortalamasına okul notları etki ediyor, ben de bu uygulamayı yaparım arkadaş” demektedir.

            Aslında işin püf noktası, tamamen eğitim sisteminin bozukluğundan kaynaklanmaktadır. Eğer bir ülkede 13 yılda eğitim bakanı 6 kez değişiyorsa, bunların olacağı bal gibi bellidir. Bir zamanlar “süper lise” diye bir şey vardı. Bu liselere girişler diploma notuna göre oluyordu. Biraz evvel aktarmaya çalıştığım, “not şişirme” olayı o zamanlarda da yapılıyordu. Halbuki bu işin çözümü gayet basit. İki tane merkezi sınav yeter. Okul notlarını ortalamaya katmazsın olur biter.

            Gel gelelim hani deveye sormuşlar boynun neden eğri diye. Bizim eğitim sistemimiz de buna benziyor.

            Sakın ola, öğretmen kardeşlerim alınmasın, Ben tüm öğretmen kardeşlerimi aynı kategoriye koymuyorum. Zaten, bakanlığın 200 okulda yaptığı incelemenin haberine göre, bir şeyler açıklamaya çalıştım.

            Esen kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.