güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

MİLLETÇE YEDİĞİMİZ AYVALAR HEPİMİZE AFİYET OLSUN!..

Yazının Giriş Tarihi: 18.10.2021 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.10.2021 00:03

Ayva deyip geçmeyin… Belki inanmayacaksınız ama, bu meyvenin çok önemli faydaları ve FAZİLETLERİ var… İsterseniz önce çeşitlerinden bahsedelim de aklınıza kötü şeyler gelmesin!

Birincisi, limona benzediği için “Limon Ayvası” ikincisi, “Ekmek Ayvası”dır. Fırından yeni çıkmış ekmek gibi gevrek ve lezzetlidir. Halk arasında makbul sayılan, üçüncü çeşidi ise “Ayıboğan Ayvası”dır.

“İşte bu Ayıboğan Ayva”sı için, “Aşk elma yemekle başlar, ayvayı yemekle biter!” demişler…

Biraz ciddi olabilirsek, üstünde kirli sarı tüylerini temizledikten sonra, bu meyveyi ister çiğ ye, ister kompostosunu iç. Pekmeze yatırılmış tatlısı pek nefis olsa da, reçelinin yanına gelemez!

Mübarek hamsi balığı gibi her yere girip çıkan bir meyvedir. Rumelilerinin kıymalı ayva yemeğini, Kayserililerin ayva dolmasını, Ispartalıların ayva turşusunu saymazsak, bu ayva denilen nesnenin günahını almış oluruz!

Ayvanın tüylerini silmeden sakın yemeyin. Yoksa gıcık olur, nefesiniz kesilir. Benden söylemesi… Eskiler, yani bizim gençliğimizin yaşlıları; “Bu yıl ayva çok, demek ki kış çok olacak” diye hava tahmini yaparlardı. Kısacası “Ayva” denilen nesnenin o kadar halka mal olmuş özellikleri vardır ki, saymakla bitmez.

Mesela; bazı insanları tarif ederken “Ayva Göbekli” derler. Bu ayva göbekli denilen kişiler ekseri siyasetle Uğraşır!”

Çocukluktan ergenliğe geçerken, sakal müsveddesi olanlara da “Ayva Tüylü” derler. Bunlar, “Ham meyveyi kopardılar dalından/beni ayırdılar nazlı yârimden…” şarkısını söylemeye başlayamayan gençlerde görülür!

Yine ayva yemedi gıcıklık yapmaya başladık. Ciddiyetimizi takınarak birkaç laf edecek olursak; Bizim “Ayvalık” ilçemiz de ismini bu meyveden alır. Eskiden bu ilçemize “Ayva Bahçesi” anlamında olan bu ismi vermeleri, orada çok ayva yetişmesindenmiş. Şimdi bakmayın her tarafın zeytinlik olduğuna… Efendim bir iki cümle daha ilave edecek olursak, “AYVA”yı bizim gibi çağ atlamış ülkelerin insanları çok sever. Mesela, biraz evvel bahsettiğim gibi “Ayva Göbekli” değilsen, asgari ücretle çalışansan, kirada oturuyorsan, üniversiteyi bitirip işe girememişsen, ayvayı yediğinin resmidir…

Benden bu kadar. Fazlası haram olur diyerek, yiyeceğimiz ve yediğimiz ayvalar, hepimize afiyet olsun!

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.