güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

MERHABA KANKALAR

Yazının Giriş Tarihi: 29.11.2021 00:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.11.2021 00:07

15-24 yaş arası bin gençte yapılan bir ankete göre en çok şu kelimelerin kullanıldığı tespit edilmiş. “Kanka… Sazan… Kafayı yemek… Kopmak… Keklemek… Kılı olmak…”

Dilimizde nesiller arasında müthiş bir kopukluğun, dilimizde biz eskilerin tabiriyle gittikçe çoğalan bu yozlaşmanın nedenlerini bir başka sohbetimize bırakarak, bu günümüz de gençlerimiz nasıl konuşuyor, nasıl anlaşıyor, önce ona bakalım. Yanlış anlaşılmalara gelmemek için bazı sözcüklerin ne anlam taşıdıklarına değinelim.

Kanka: “Kan kardeşi”nin kısaltılmışı; dost, yakın arkadaş anlamında.

Sezen: Kolayca aldatılan, saf kimse.

Kafayı yemek: Dengesiz davranışlarda bulunmak

Kopmak: Kendinden geçmek.

Keklemek: Kandırmak, aldatmak.

Kıl olmak: Gıcık olmak, hoşlanmamak.

Can Dündar, bu anketten bahsederken,

“Korkarım internet kullanımı arttıkça nesiller arasındaki dil uçurumu daha da derinleşecek...” diyerek, şöyle bir örnek veriyor:

Bir chat sitesine girip sohbete katılmayı deneyin de başınıza geleni görün:

Bakalım, “slm” diye yazılan şeyin “SELAM” olduğunu, “nbr” yazıp “naber” diye sorulduğunu, “ii” harfleri ile “iyiyim” dendiğini, “U?”nun “Ya sen?” manasına geldiğini anlayabilecek misiniz? “Asl?” görürseniz bilin ki “age, seks, location” soruluyordur, yani “Yaş, cinsiyet ve şehir”…

Ve veda faslında “bye” veya “MUCK”…”

Anlaşılan o ki, günümüzün gençleri argo-pop*internet-reklam karmaşasından yarattıkları bu özel dil aracılığıyla toplumun geri kalanından ayrılmaya ve korumaya çalışıyorlar. Aslında “argo” sözcük kullanımı, gençlerin kullanımı kadar olmasa bile, zaman zaman toplumun her kesiminde vardır. Bunun farkına varmamızın nedeni, bazılarını gırgıra almamızdandır.

Kısacası, kendi sosyal çevreleriyle sınırlı yaşayan, dayatmacı öğrenim modelinden kuşaklar arasındaki kültür anlaşmazlığının getirimidir bu gidişat. Sen, öz Türkçen yerine halen, Osmanlıca ve Arapça‘yı öğrenmelerini diretirsen, onlar da “sığınak” olarak böyle bir internet dili kullanma yoluna giderler. Korkmaya gerek yok. Önemli olan kuşaklar arasındaki köprüleri, onların dünyasına girerek kurmak… Haydi bana “MUCK”

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.