güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

MEB’İN TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ’NE BİN KERE HAYIR.

Yazının Giriş Tarihi: 03.05.2024 09:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.05.2024 08:35

Uymadıkları anayasayı değiştirmeye kafayı takan iktidar, anayasa kelimesini her fırsatta temcit pilavı gibi halkın önüne sürüyorlar. Bu kez MEB, “Eğitimin Anayasası’’ olarak, eğitim-öğretim müfredatının taslak metnini açıkladı.

İzlediğimiz kadarıyla, yeni müfredat taslağında, “kindar değil, dindar nesil”in yerini bu kez yeni bir öğrenci tanımı alıyor:

“Yetkin ve Erdemli insan”

Bu yeni model çerçevesinde öğrencilerin “azimli ve sabırlı olması” ve “inançlarıyla uyumlu bir şekilde düşünerek karar vermeyi öğrenmesi” istenmektedir.

Cumhuriyet Gazetesi’ndeki bir habere göre, öğrencilerin hayat boyu sürdürmeleri hedeflenen eylemleri arasında dikkat çekenler şunlar:

-Göz, inanç ve davranışlarında tutarlı olmak.

-İnanca göre harekete geçme gücünü kendinde bulmak.

-Milli ve manevi değerlere duyarlı davranmak.

-Ülkedeki turist, göçmen, mülteci gibi diğer ülke vatandaşlarına konuksever davranmak.

-Sahip olduğu inancın gereklerini yerine getirmek.

-Satın alacağı ürünlerin inancına uygun olmasına dikkat etmek.

-Milli ve manevi değerlerin gelecek nesillere aktarılmasında sorumluluk üstlenmek.

Evet, ‘’ Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’’ denilen ve eğitim ve öğretimde sadeleştirme yaptıklarını söyleyenler, dini eğitimi sistemleştirirken, Atatürk ve onun devrimlerinden bahsetmemektedir.

Eğitim-iş Genel Başkanı Kadem Özbay ve eğitim sekreteri Özgür Bozdoğan ifade etmeye çalıştığım, eğitim-öğretimdeki yeni taslak ile ilgili şöyle bir ifade kullanıyorlar:

Özbay:

‘’ Türkiye yüzyılı maarif modeli’’ AKP bir parti programı gibi… Önce isimlendirmeye itirazımız var. Ortak bir metin var. İçerisinde Atatürk yer almamış. Cumhuriyet kelimesi bir kez, ama 61 kez ahlak kelimesi, 400’den fazla “Değer” kelimesi geçiyor. Bu terimlerden nasıl bir nesil yetiştirmek istedikleri belli…

Özgür Bozdoğan ise, hazırlanan metnin Ziya Selçuk döneminde hazırlanan 2023 vizyon belgesi gibi olduğuna değiniyor ve “Yabancı dil dersinin müfredatı yok” diyor.

Sonuç olarak, Atatürk ilke ve devrimlerinden uzaklaşarak, bilimsel ve evrensel olmayan bir müfredatla eğitimde asla başarılı olunamaz. Ben, bir eğitimci olarak, öğretmen kardeşlerimin ve bölünmüş olsa da, var olan eğitim sendikalarının, bir parti programına benzeyen bu “Türkiye Yüzyılı Maruf Modeli” programına karşı çıkacaklarını sanıyorum.

Böyle bir eğitimin Anayasasına HAYIR, BİN KERE HAYIR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.