güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

LUDİZM

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Ludizm, (Luddism) makinelerin işsizlik yaratacağı korkusu, makinelerin tahribine sebep olan Ludizm akımını yarattı ki bu teknolojik işsizlik korkusu kapitalist düzenlerde sürekli devamlılık gösterir.

Bu bilimsel gerçeklik ve zamanın teknik devrimi, günümüzde hızlı bir gelişim göstermektedir. Ne batı ne de doğu ülkeleri bu gelişimden kendini sıyırabilir. Şöyle düşünecek olursak; örneğin, 1580’lerde Danzig’de dört parça kumaşı aynı anda dokuyan makinelerin mucidi, bir sürü işçinin kalabileceği endişesi ile Belediye Başkanı tarafından boğdurulmuştur. Zamanında bu yanlış düşüncenin etkisiyle, yasaklanan bu makineler 1765’de devreye sokulmuştur.

Bu konuda en çarpıcı örnek, hepinizin bildiği Galile olayıdır. Ama artık biliyoruz ki bağnazlık denen olgunun ardında çıkar ilişkileri yatmaktadır. Çoğu zaman teknik devrim hem çalışan kesimi, hem egemen sınıfları korkutmuştur.

Büyük yanılgıdır bu.

Bilimsel ve teknik devrimle çalışanın geleceği arasında çelişki yoktur. Zira teknolojide her türlü üretim halkın yararına kullanılacaktır.

Japonya’da otomotiv endüstrisinde işçi yerine robotların kullanılması, çoğu iş yerinde muhasebe işlerini memurlar yerine elektronik beyinlerin yapması ve benzeri bir sürü örnek, bize makineyi yani robotları da yapanın insan olduğunu unutturmamalıdır.

Sonuç olarak makine veya robot dediğimiz teknolojik ürünlerin mülkiyeti, kullanış biçimi insan eliyle olacağı için, anlatmaya çalıştığım işsizlik korkusu ve bu konudaki bağnazlık görüşlerine çağımızda yer almadığını bilmemiz lazım…

Teknolojiden korkmak bir çeşit bağnazlıktır. Eğer batı medeniyetleri dediğimiz veya Japonya örneğinde olduğu gibi teknolojide yapılacak her türlü gelişime, biraz evvel ifade ettiğim gibi, teknolojide her türlü üretim halkın yararınadır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.