güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

LOZAN

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:48

 

*          Fransız ECLAİR Gazetesi 25 Temmuz 1924 tarihli manşetinde, “Lozan’da Hilal’in Haç’a büyük darbesi” diye yazmıştır.

*          ABD’li James Gerard’a göre, “Lozan’da Hristiyan medeniyeti çarmıha gerilmiştir.”

*          14 Nisan 1924 tarihli TIME Dergisine göre, “Lozan Antlaşması, yüzyıldan fazla süredir, İngiliz diplomasinin ilk göze çarpan başarısızlığıdır. Neticede Lozan Antlaşması, Türkiye’yi yaka paça Avrupa’dan atmak yerine, Avrupa’yı Türkiye’den atmıştır.”

*          28 Temmuz 1923 tarihli New York Tımes gazetesinde ABD’nin İstanbul Büyükelçisi Morgentau’nun demeci şöyledir, “Türkler kendi güçlerinden çok müttefiklerin aralarındaki anlaşmazlıklardan yararlanarak öne sürdükleri koşulları onlara kabul ettirmeyi başarmışlarıdır…”

*          Yunan Patris Gazetesi, “Lozan’ın manzarasının Avrupa diplomasisinde eşi yoktur. Türkiye, müttefiklerini yenilgiye uğratarak onları moral açısından aşağılamıştır. Antlaşma, Helen ulusunun yüce düşüşünün mersiyesidir…”

*          Venizeloz taraftarı Vima Gazetesi, “Yunan tarihi ikinci bir Lozan kaybetmemelidir.”

*          İngiliz Estia Gazetesi,”Barış, Yunanistan’dan çok müttefikler için büyük bir yenilgidir.

*          Hollanda basınına göre, “Lozan bir Türk zaferidir.”

*          İtalyan Corriera Della Sera Gazetesi, “Türkiye, başlıca amacı olan egemenliğine sahip yönetim sistemini elde etmeyi başarmıştır.

*          Hintli Lider Sir Ali Baig, Asiatic Reviw Dergisinin ekim 1923 sayısına verdiği demeçte, “Lozan Antlaşması, Asya ve Avrupa için oldukça önemli olan diplomatik bir zaferdir. Bütün Avrupa, İsmet Paşa’yı yetenekleri, dürüstlüğü, içtenliği ve ağırbaşlılığından ötürü takdirle anmaktadır…Barış Hindistan’ın her yerinde sevinçle karşılanmıştır.” Türk basınında ise Lozan genel anlamda “ZAFER” olarak görülmüştür.

*    Tevhid-i Efkar Gazetesi İsmet Paşa için, “Hem savaş gazisi hem barış gazisidir.”

Diyeceğimiz odur ki, ikide birde Lozan’ı içine sindiremeyenlere, Lozan’ı başarı olarak kabul etmeyenlere, kısa bir hatırlatma yapalım istedik.

 

Tabii, ANLAYANA…

                                                     (Kaynakça: Panzehir adlı kitap)

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.