güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

LAİKLİĞE NE OLMUŞ Kİ?

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

    Şaşırmak, hayret etmek, insanlar içindir. Hatta bazen daha ileri giderek, “Dondum kaldım!” bile der.

      Niye şaşırır niye hayret ederiz?

      Hiç ummadığımız, hiç düşünmediğimiz bir olay başımıza gelince. Yoksa olağan bir şeye insan şaşırıp hayret eder mi?

     Karşıdan karşıya geçmek için, yaya yeşil ışığının yanmasını bekliyorsunuz, biraz sonra ışık yanıyor ve bütün araçlar yayaların geçmesi için duruyor ama siz hayret edip “Vay anasını, benim geçmem için tüm arabalar durdu!” diye şaşırıp feryat ederseniz, etrafınızdakiler ne yapar ya da ne der? Kimi size başka gözle bakar, kimi de “Zavallı, galiba üşüttü.” diye halinize acımaz mı?

     Yıllardan beri bazılarımız “Laiklik elden gidiyor!” diye hayret içindeler. Endişelenmelerinde haklıdırlar ama bu kadar şaşkınlık duymalarını ve hayret etmelerini anlamak güç. Bunda şaşılacak, hayret edilecek bir taraf yok.

     Dini koz olarak siyaset meydanına sürdüğümüzden bu yana başka ne olabilirdi ki! Din derslerinin zorunlu olması, eğitimin merdiven altına girmesi, dini eğitimin tarikatların eline geçmesi ile bugün varılan sonuç, yıllardır süren, bazen gizli kapaklı, bazen açık ama sabırlı, ısrarlı bir dinselleştirme mücadelesinin ürünüdür.

      Anayasanın ilgili maddesi açık ve seçiktir, kimsenin devletin laiklik ilkesini değiştirip yerine başka bir kavram eklemeye niyeti yok! Önemli olan Anayasadır, kağıt üzerinde yazılı olandır! Laik kesimin hayret etmesi, “Laiklik elden gidiyor!” diye feryat etme saçmalığına artık kimse hayret etmemelidir.

    Laikliğin temellerine vurulan dinamit patlatılmış olduğundan, laiklik sadece yazılarda kaldığından, yaya yeşil ışık olayında olduğu gibi, her şeyin olağan karşılandığı bu düzende yeni bir olay gibi algılama yanlışlığına düşenlere dinci çevreler kıs kıs gülmeye başladılar bile…

    Türkiye “Cumhuriyet” tir, İran da “Cumhuriyet” tir, ikisinin de adında “Cumhuriyet” vardır.

     Ama nasıl Cumhuriyet?

     Orasını fazla kurcalamayın…

    Hele hele “Laiklik elden gidiyor!” diye şaşkınlığa hiç düşmeyin, zira bizim bildiğimiz “Laiklik!” sadece Anayasa’nın yazılarında kaldı!

   

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.