güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

KUBİLAY VE MENEMEN İSYANI

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:50

Türkiye Cumhuriyeti 23 Aralık 1930 tarihinin sabahında korkunç bir İRTİCA olayına tanık oldu.

O sabah İzmir’in menemen ilçesinde 6 kişi başlarında Derviş Mehmet olmak üzere Müftü Camii’ne girdiler. Derviş Mehmet kendini mehdi tanıtarak, dini korumaya geldiklerini ve arkalarında 70 bin kişilik halife ordusunun olduğunu söyleyerek, oradaki halkı galeyana getirdiler.

Öğle saatlerine doğru şeriat bayrağı altında toplanmayanları kılıçtan geçirileceğini söyleyerek büyük bir kalabalığa sahip oldular.

Bu yobazlar gürühu menemen meydanına şeriat bayrağını dikerek, “Şapka giyen kâfirdir. Yakında yine şeriata dönülecek, Bize kurşun işlemez” gibi sloganlar atarak tekbir getirerek zikir yapmaya başladılar.

Olaylar askeri duyuruldu. Mustafa Fehmi Kubilay askerlerini alıp, isyanı bastırmaya gitti. Kubilay’ın teslim ol çağrısına ateşle yanıt verenler Kubilay’ı yaradılar. Hâlbuki bu yobazlara silahlı müdahale olmamıştı. Yaralanan Kubilay’ın başını kesip direğin tepesine bağlayan Derviş Mehmet halen “ Ey ahali din elden gidiyor, şeriat isterük” diye bağırıyordu.

Silah seslerini duyan mahalle halkı yobazlardan birini yaralayınca, ortalık ana baba gününe dönmesiyle, çıkan çatışmada kaynaklara göre 3 kişi şehit olduğu yazılıdır.

Tabi isyan çabuk bastırıldı. Derviş Mehmet ve arkadaşları yapılan yargılama sürecinden sonra, 3 Şubat 1931’de aynı meydanda asılarak cezalarını çektiler.

Devrim şehidimiz Kubilay’ı bir kere daha rahmetle anarken, irticayı gündemden çıkaran siyası erkin sahiplerine Derviş Mehmet’lerin çoğalmaya başladığını hatırlatmak istiyorum. İşid olayı bunun en yakın göstergesidir.

“Ezan sesleri yükseliyordu minarelerden, söküyordu şafak.
Düştüler toprağa bir bayrak gibi,
Ve şöyle yazıldı anıtlarına;
İnandılar, dövüştüler, öldüler,
Bekçi Hasan, Bekçi Şevki, Kubilay.”

Menemen irtica isyanında şehit olan bu devrim bekçisi kardeşlerimize bir kez daha selam olsun deyip, onları asla unutmayacağımızı, irtica özentisi içinde olanlara duyuruyoruz.

Allah’ın rahmeti üzerinize olsun sevgili menemen şehitlerimiz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.