güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

KISSADAN HİSSE…

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:50

KISSADAN HİSSE…

Kentin zenginlerinin oturduğu semtte bir hırsız yakalandı. Çevredekiler hemen toplandı ve hırsızın cezası orada verildi. Şeriata göre ceza belliydi, suçlunun eli kesilecekti. Uygulama hemen yapıldı. Yalnız eli kesilen hırsızın ağzından tek bir yakınma çıkmadı. O, kesilmiş elini aldı ve oradan sessizce uzaklaştı.

 

Hırsız, biraz sonra çarşının ortasına geldi ve en acıklı sesiyle ağlamaya, çırpınmaya başladı.

 

Çevredeki insanlar toplandıkça daha canhıraş feryatlar koparıyor, daha çok feryadı figan ediyordu. Zaman zamanda, kendisinin haksız yere cezaya çarptırıldığını söylüyordu.

 

İzleyenlerden biri hırsızın yakalandığı ve eli kesildiği zaman oradaydı. Dayanamadı ve sordu:

 

-Elin kesilirken gıkın çıkmadı, itiraz bile etmedin; kesik elini aldın gittin. Şimdi neden bu kadar ağlıyor ve çırpınıyorsun?

 

Hırsız ağlamasını kesti, cevap verdi:

 

-Oradaki herkes hırsız olduğumu biliyordu. Ne yaparsam yapayım, kimse bana acımayacaktı. Ama burası çarşı, her cins insan bulunur. Benim halimden ancak onlar anlar, bana onlar acır. Onun için burada ağlıyorum…

*  *  *

 

Şimdi sizlere bir soru:

 

Hırsızlar, rüşvet alanlar, hayali ihracat yapanlar, yolsuzluk yapanlar, daha doğrusu her türlü üçkâğıtçılığı yapanlar, “ ben hırsızlık, yolsuzluk, rüşvetçilik, hayali ihracatçılık yaptım!” diyene hiç rastladınız mı?

 *    *   *

 

Sayın Rahmi Turan’ın fıkra ve öyküleri meşhurdur. Yakın bir tarihteki köşesinde “ Kıssadan Hisse” deyip şöyle bir konuyu işlemiş.

 

“ Bir gün Atina’dan Lidya ülkesine gelen bilge SOLON, kral Karun’a misafir olur.

 

Karun, ona göz kamaştırıcı hazinesini ve halkın üzerindeki otoritesini gösterdikten sonra “ Dünyanın en mutlu kişisi kim?” diye sorar…

 

Solon “ Dünyanın en mutlu kişisi Atina’lı Tellus’tur” cevabını verir.

 

Oysa Kral Karun Solon’un “sensin” demesini bekliyordu…

 

Kral Karun “ Başka kim?” diye yeniden sorar. Solon bu defa “ Argoslu Kleobis ve Bita…” diye cevap verir.

 

Kral Karun, fena halde bozulur, “ Sen benim gücümü kudretimi, zenginliğimi görmüyor musun be adam? Benden daha mutlu bir insan olabilir mi?” diye bağırır.

 

Bilge Solon tebessüm eder:

 

“ Sayın Kralım, sen dünyanın en güçlü adamlarından birisin, dünyanın en zenginisin. Ancak… Büyük servet sahibi olan kişi, yalnız günlük ihtiyacına yetecek kadar geliri olan kişiden daha mutlu değildir. Bu zenginlik mutluluğa yetmeyebilir. En mutlu kişi olup olmadığını ancak senin sonunu gördükten sonra söyleyebilirim!”

 

Bu tarihsel olayın sonunu bilirsiniz. Pers Kralı Kirus savaşta Karun’u mağlup eder ve esir alır. Kral Karun’u odun yığınına bağlar, yakacak iken vazgeçer ve Kral Karun ömür boyu Kirus’un kölesi olarak yaşar.

Diyeceğimiz o ki bugün çok güçlü olanların, zamanın ne getireceği, ne olacağı belli değildir. Biz Rahmi Turan’ın köşesinden Kral Karun’u aktardık, sizlerde günümüzdeki olayları değerlendirerek “ Kıssadan Hisse” çıkarıverin.

Esen kalın.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.