güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

İNSAN NEDİR?

Yazının Giriş Tarihi: 01.10.2021 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.10.2021 00:06

Felsefe dilinde insan, evrenin en sonunda yer alan en mükemmel canlıdır. İnsan gibi dil ve düşünme yetisine sahip başka bir canlı yoktur.

Farabi insan için şöyle der: “İnsan ilmi aramakla mükelleftir. İlmi bulmak, onu öğrenmek ve onu anlatmak zorundadır.” Bunun üzerinden insan bilmeye muhtaçtır. Bilmeyen insanın aklı ve ruhu boştur. İlimsiz bir insanı hayvandan ayıran fazla özelliği yoktur.

Thales, “İnsan araştıran bir hayvandır.” derken,

Aristo ise, “İnsan düşünen bir hayvandır.” der.

Sokrates, “İnsan sorgulayan bir hayvandır.” der.

Kısacası, batılı filozoflar hayvan benzetmesi yaparak hayvan ve insan arasındaki çizginin fiziksel özellikleri ile değil, tamamen düşünce yapısı ve kavrayışı ile alakalı olduğunu söylerler.

Platon’a göre insan, “yeni anlayışlar ve yeni anlamlar üreten bir varlıktır. Bu yüzden insanın kendi kendine mutluluğunu elde etmesi gerektiğini” söyleyerek bunun da sadece felsefe ile mümkün olduğunu söyler.

Felsefe dili ile Farabi’nin insan hakkında görüşlerine bakmaya devam ettiğimizde, Farabi insanın beden, akıl ve ruhtan oluştuğunu, kendi özünü tanıması için önce Allah’ı tanıması gerektiğini savunur. Ardından da insanın her daim üretim ve bilgiyle iç içe olması gerektiğini de söyleyerek, Kur’an-ı Kerim’de de zikredildiği gibi “insan başıboş sorumsuz bırakılacağını mı sanır?” Ayetinde atıfta bulunarak, insanın yeryüzünde başıboş kalacak bir varlık olmadığını, zamanın boş işlerle heba edilemeyecek kadar kıymetli olduğunu söyler.

Farabi insanın aynı zamanda doğanın bir parçası olduğunu da savunurken, hepimizin içinde sevgi olduğunu, ancak bu sevginin bazen nefrete dönüştürerek, içinde yaşadığımız dünyaya, hayvanlara ve insanlara zarar vermekte olduğunu da ifade etmektedir. Aklını ve kalbini ikisini de bir arada kullanmayan insanın kendisine İhanet ettiğini ve sonuçta hüsrana uğradığının bilinmesine parmak basmaktadır.

 İnsan, içinde yaşadığı hayatı, çevresini ve kendini daha da geliştirerek, kendi gerçek gücünü insanlığın hizmetine vermelidir. Her zaman aklını kullanarak, doğruları savunup yanlışlara karşı dimdik durabilmelidir. Bunu başarmak için de önce İNSAN KENDİNİ TANIMALIDIR.

Kaynakça: (Var mısın ki, yok olmaktan korkuyorsun?) Adlı kitap

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.