güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

İLKLER

Yazının Giriş Tarihi: 25.10.2021 00:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.10.2021 00:51

Zaman, sonrakileri bir sesin ardında bırakabilir, ama ilklere el sürmez…

Her şeyin bir ilki vardır. Her şeyin ilkini merak eden varsa, Çiğdem Can’ın “İLKLER” adlı kitabını okusun.

İşte bu ilklerden bazıları:

1-Britanya’da 1 Kasım 1898 tarihinde bir yasa ile emekli aylığı dağıtan ilk ülke Yeni Zelanda imiş.

Ayrıca emekli yaşı kaçmış diye merak edenler, ister inanın ister inanmayın, erkeklerde 65, kadınlarda 60 imiş.

2-Bunu bazılarınız hatırlayabilir. Dünyada ilk kalp nakli 2 Aralık 1967 günü, Güney Afrika’nın Cape Town şehrinde DR. Christian Bernard tarafından yapıldı.

Fakat ömür denilen bir şey vardır. Yeni kart takılan kişi, yeni kalbiyle ancak 18 gün yaşayabildi.

3-Etliye sütlüye karışmayan, pek bir şeyden çakmayan, hayata aman bananeci takılan kişiler için kullanılan “FRANSIZ KALMAK” deyimini yıkmak için, ilk otomobil hırsızlığı işini yapan Fransız’mış. 1907 yılında, Baron de Zuylen isimli birinin şoförü, tamire götürdü arabayı bir güzel yürütmüş ve ilk araba hırsızlığı unvanını, polisler tarafından enselenince almıştır.

4-Özellikle hanımların “Hah bakalım kim yapmış?” diye dikkatini çekecek bir ilk… DİYET…

İlk zayıflama diyeti, diyetisyen tarafından değil, kulak burun boğazcı tarafından hazırlanıp, Villiam Banting isminde kişiye uygulanmıştır. Diyet formülü uygulanan kişi bir yıl içinde 101 kilodan 75 kiloya düşmüş. Yıl 1914. Dr. Harvey

Formül mü?

“Yemek muhabbetine kulaklarınızı kapatacaksınız. Yemek kokusuna burnunuzu tıkayacaksınız. Yemek yemeyip boğazınızdan kısacaksınız.”

5-İlk ehliyet 10 Mart 1899 tarihinde Fransız hükümeti tarafından yayınlanan bir kararname ile, sürücülerin ehliyetlerini almadan yola çıkmamaları ve istenildiğinde polise göstermeleri istenmiştir. Bizde mi? Biz de o kadar da önemli bir şey değil!

6-İlk uçak kazası 14 Aralık 1920 günü Londra’nın Golden Gren bölgesinde oldu. 2 mürettebat 6 yolcusu olan uçak irtifa kaybetmiş ve düşmüştür. İşin ilginç yönü, yolculardan dördü uçak yeri çıkılacağı anda aşağıya atlamayı başarmış, ikisinin burnu bile kanamamış, uçağın iki mürettebatı ise sizlere ömür…

Evet, bugün Çiğdem Can’ın “İLKLER” kitabı ile buluştuk. Sözümüzü; “Çünkü insana en çok kitap yakışıyor ve mürekkebin kuruduğu yerde kan akıyor!” ile bitirelim.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.