güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

HATIRLAYALIM

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:48

Hatırlamaya çalışalım…

Tarih, 4 Ekim 1933

Alman basın kanunu çıktı. Adolf Hitler, bu yasaya göre, gazeteciliği “kamu mesleği” haline getirdi. Yani bu yasayla basın “Nazi” propagandası yapmak zorunda bırakıldı.

1930’lu yılların başında Almanya’da 3 büyük yayın kuruluşu vardı. Mosse, Sherl, Ullstein…

Bu basın yasasıyla, ilk önce muhalif olan bu gazetelerin, yazarları hapsedildi, kimisinin işine son verildi. Almanya’nın “Hürriyeti” sayılan “Vassische Zeitung” sivil faşist rejiminin baskısı sonucu ilk kapanan gazete oldu. Diğer gazeteler de baskya ve verilen para cezaları karşısında el değiştirmek zorunda kaldı.

Mustafa Kemal 30 Kasım 1929’da bu konuyu eleştirmek için, “Korku üzerine bir iktidar inşa edilemez” demiştir.

Hatırlayalım.

Ayandegon İran’ın en çok okunan gazetesiydi. Liberal- özgürlükçü olan bu gazete, Humeyni’nin hedefindeydi. Humeyni 11 Mayıs 1979’da Ayandegon gazetesinin yalanlar yazdığını söyleyerek, İranlıları gazeteyi boykot etmeye çağırdı.

Humayni iktidara daha hakim olmak için ilk başta gazeteyi boykotla engelleyeceğini sandı. Gazete yılmadı ve mücadelesine devam etti. Ne yazık ki, boykot kararı işe yaramadığı için mollalar gazete bayilerini korkuttular ve sonuçta gazete bayileri gazeteyi satmamaya başladılar. Eli sopalı mollalar gazeteye saldırı düzenlediler. Sonuçta, Ayandegon yayınlarına ara vermek zorunda kaldı. Ve halen gazete kapalı.

Biri Hitler…

Biri Humeyni…

Ve Türkiye’de Doğan medyasının ve diğer basın organlarının başına gelenler. Bildiğimiz üzer kimisi el değiştirdi kimisinin yazarları içeride…

Türkiye tarihinde de Menderes devrinde olsun günümüzde olsun basın üzerindeki baskılar alıntısını yaptığım konu ile her zaman benzerlik taşımıştır.

           

                                               Kaynak:”Bu Din’ciler O Müslümanlara Benzemiyor

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.