güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

GÜNDELİK HAYATIMIZIN İLGİNÇ TARİHİNDEN NOTLAR…

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:50

GÜNDELİK  HAYATIMIZIN İLGİNÇ TARİHİNDEN NOTLAR…

    Günümüzde insan hayatının vazgeçilmezleri haline gelen alışkanlıkların birçoğunu Kudret Emiroğlu,  “Gündelik hayatımızın tarihi” adlı kitapta toplamış.

    Kitap ilginç notlarla dolu. Hükümet kurulması ile ilgili olarak söylem kargaşasından biraz uzaklaşmak,ilginç birtakım konulara yönelmek, bana cazip bir fikir gibi geldi. Eğer bu yazımı okursanız, bana yüzde yüz hak vereceğinizi biliyorum. İşte bu nedenle sizleri sohbet yazımla baş başa bırakıyorum.

    EVLİLİK YÜZÜĞÜ;  860 yılında Papa 1. Nikolas nişan yüzüğünün takılmasını, evlenme arzusunu bildirmek üzere zorunlu kılındı. Papa evliliği fedakarlık gerektirdiği savıyla, altından başka yüzüğün de kabul edilmeyeceğini bildirdi.

   DOĞUM GÜNÜ KUTLAMASI : Eski Mısır’da  İ.Ö 3000’lerde kutsal firavunun doğum gününü kutlaması ile başladı. Doğum gününü kutlayan ilk kadın da Cleopatra oldu. Çocukların doğum günü kutlaması ise ilk Almanya’da başladı. Çocuklar sabah üstünde mum yanan pastayla uyandırılıyor, akşam yemeğinde pasta aile tarafından yenene kadar üzerimdeki mumlar gün boyu değiştiriliyordu…

   “iyi ki doğdun” şarkısı ile ilk kez 1893’te Kentuckyli Midret ve Patty Smith Hil kardeşler tarafından kreşe gelen çocuklara karşılama şarkısı olarak yazılmıştı….

  ASANSÖR : İLK asansör düzeneğini İ.Ö.birinci yüzyılda Romalı mimar Vitriviğus çizdi. İngilizler 1800’lerde buhar gücüyle çalışan asansörü geliştirdi. Türkiye’de bilinen en eski asansör, İstanbul’a birçok yeniliği getiren Mısır Hidrv ailesinden Abbas Hilmi Paşa’nın 1907’de yaptırdığı sanılan Çubuklu Kasrı’nda bulunuyor…

DİŞ FIRÇASI : Bugünküne benzer kıl fırçalar ilk olarak 1498’de Çin’de yapıldı. Fırçanın kılları, Sibirya ve Çin’in soğuk bölgelerinde yaşayan domuzlardan alınıyor, bambu ve kemik sopa takılıyordu. Naylonun icadından sonra 1938’de ilk naylon kıllı diş fırçası üretildi…

DİŞ MACUNU : Bilinen ilk diş macunu, eski mısırlıların İ.Ö. 2000’lerde öğütülmüş sünger taşı ve sirkeyle yaptıkları karışımlardı.Romalılar ise ağızlarını insan idrarı ile çalkalıyorlardı… Zengin Romalılar ise kıtanın en güçlü idrarı olarak tanınan ve Portekiz’den ithal edilen pahalı macunu kullanıyorlardı. İdrar kullanımı 18.yüzyıla kadar devam etti… Türkiye’de ise ilk diş macunu eczacı Necip Avni Akar Tarafından 1927’de kurduğu fabrikada “Necip Diş” adıyla üretildi…

SÜTYEN : Her şey Mary Phelps Jacob’un 1913’te yeni aldığı elbiseyle kesresi uymadığı için hizmetçisi ile diktiği ilk sutyenle başladı. Birkaç arkadaşına yeni icadından hediye eden jacob, bunun büyük ilgi görmesi üzerine, 1914 yılında icadının patentini aldı…

    Türkiye’de ilk sutyenler 1960’lı yıllarda Avrupa’da çalışan işçiler tarafından getirildi ve önce Amerikan Pazarları’nda  satıldı. İthali yasak olduğu için ülkeye kaçak sokuluyordu. İlk Alman ürünlerinden sonra 1970’li yıllardan Amerikan patentiyle üretim başladı…

    Alıntılarımız Şimdilik bu kadar. Eğer hoşunuza gittiyse, Kudret EMİROĞLU’nun “gündelik hayatımızın tarihi” adlı kitabı okuyun.

Esen kalın.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.