güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

GELİR DAĞILIMI VE TASARRUF HİKAYESİ

Yazının Giriş Tarihi: 12.06.2024 08:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.06.2024 08:30

Gelir dağılımındaki adaletsizliği herkes adı gibi biliyor ama bir türlü bu yaraya neşter vurulamıyor. Bu nedenle de yandaş medyayı saymazsak, Türkiye’miz ülkeler arasındaki sıralamada, çoğu konuda en kötü ilk üç arasında yerini alıyor.

Ekonomi uzmanlarının rakamsal olarak ifadelerine göre, nüfusun yüzde 5'lik zengin kitle servetin yüzde 59.2'sini yüzde 10'luk en zengin kitle servetin yüzde 69.8'ini kontrol ediyor. Yani çoğunluğa gelince, onlar da avucunu yalıyor!

Yine okuduğumuz verilere göre ülkemizde adaletsiz gelir dağılımının sonucu olarak, ülke insanımızın yüzde 70.6'sının serveti 10 bin doların altında.

Gazeteci yazar Sertaç Eş'in gelir dağılımının ülkeler arasın kıyaslaması, durumumuzun ne kadar kötü olduğunu açıkça göstermektedir.

Yazar şöyle diyor:

"Gelir dağılımında, Güney Kıbrıs Rum kesimi, Yunanistan, Karadağ, Romanya, Bulgaristan gibi ülkelerle kıyaslandığımızda insanlarımızın cebinde para yok beyler yok..."

Yazar Sertaç Eş yazısının bir bölümünde de; “…Yetişkinlerimizin yüzde 27.3'nun serveti 10-100 bin dolar arasında. Yani orta halli bir ev alabilecek insanlarımızın oranı bu. Geriye bir şey kalmadı ki... Yetişkin nüfusun yüzde 2'sinin serveti 100 bin - bir milyon dolar arasında. 1 milyon doların üzerinde serveti olanların oranı da yüzde 0.1...

Nasıl manzara ama?”

Evet, adaletsiz gelir dağılımının, ekonomik verileri böyle. Ülkemde maliye Bakanı Mehmet Şimşek IMF-Dünya Bankası ezberli ekonomi anlayışı ile mi yoksa birilerinin emri ile mi, "KAMUDA TASARRUF!" uygulaması başlattı.

Yazar Sertaç Eş, bu konuda şöyle bir sonuca varır ve sorar:

"... Kamuda tasarruf yapacaksınız ya, asgari ücrete zam yapmayacaksınız ya... İyi? bakın gelir dağılımı oranlarına! Yetişkin nüfusun yüzde 3’ünün "PERVASIZ" harcamaları nedeniyle oluşan enflasyonu düşürmek için yüzde 97'nin boğazını sıkan iktidardır.”

Sonuç olarak gelirde adalet olmazsa, tasarruf ballı maaşlardan başlamazsa, enflasyonu düşürmek için üretim yapmazsanız, tasarruf hikayenize kimseyi inandıramazsınız.

Nokta.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.