güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

GELİN, HAYAT DEĞİŞTİREN 101 ÖYKÜ ADLI KİTABA KONUK OLALIM…

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:50

 

     Pers imparatorunun baş veziri Buzur Mehir tarafından 1400 yıl önce tasarlanan tavla oyunu ; dünyanın en popüler oyunlarından biridir. Zaman kavramından alınan ilhamla tasarlanan oyunun, zamana böyle direnmesi son derece etkileyicidir. Senenin birliği olarak tavla bir tanedir. Dört köşesi

dört mevsimi, tavlanın içindeki karşılıklı altışar hane on iki ayı, pulların toplamı ayın otuz gününü, siyah-beyaz pullar gece ve gündüzü, karşılıklı on ikişer hane günün 24 saatini simgeler.

     Eski zamanlarda Hint imparatoru, satranç oyununu pers imparatoruna, yanında bir mektup ile hediye olarak göndermiştir. Mektubunda oyunla ilgili hiçbir açıklama yapmazken şöyle bir mesaj yazmıştır.

      Pers imparatoruna;

      Kim daha çok düşünüyor,

      Kim daha iyi biliyor,

      Kim daha ileriyi görüyorsa,

      O kazanır.

      İşte hayat budur…

      Pers imparatoru dönemin en alim veziri olan Buzur Mehir ile bu mesajı paylaşarak, ondan oyunu çözmesi ve kendisinin de karşılık olarak Hint imparatoruna hediye edilmek üzere başka bir oyun hediye etmesini ister. Vezir haftalarca çalıştıktan sonra gönderilen satrancın her taş hareketini ve oyunu çözer, daha sonra da on günde tavlayı icat eder ve imparatora sunar. Hint imparatoruna tavla oyunuyla birlikte gönderilmek üzere şöyle bir mesaj hazırlanır.

      Hint imparatoruna;

      Kim daha çok düşünüyor,

      Kim daha iyi biliyor,

      Kim daha ileriyi görüyorsa,

      O kazanır.

      Ama biraz da şanstır!

      İşte hayat budur…..

    

Kaynakça: Tutkuyayınevi yayınları 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.