güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

DELİLİK…

Yazının Giriş Tarihi: 06.04.2022 00:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.04.2022 05:48

16. yüzyıla kadar deliler tehlikeli görülmeyip, delilik erilemeyen bir sır olarak kabul görürmüş. Onlardan çekinilir, saygıyla sarmalanmış bir ürküntüyle yaklaşılırmış bu tiplere. Kimi olayların, onların acayip davranışlarına göre yorumlanırmış;

“Deli göle işemiş, gene kıtlık olacak demek ki!” Gibi yorumlar yapılırdı diye anlatır Ferhan Şensoy “Eşeğin Fikri” adlı kitabının bir bölümünde. (Bu alıntımızın münasebetiyle kendisine Allah’ın rahmeti üzerine olsun.) diyerek alıntımıza devam edelim.

Daha sonraları deliler lanetlenmiş ve tehlikeli kimseler olarak görülmüş. Cezalandırılmışlar, dövülerek, zincirlere vurularak, işkence edilerek, akıllandırılacakları düşünülmüş ve bu düşünce 300 yıl kadar sürmüş.

19. yüzyılda deliliğin tıbbi bir konum olduğu, başka hastalıklar gibi tedavi edilebileceği düşüncesi ağırlık kazanmışsa da, o günden bugüne hiçbir delinin tedavi yoluyla akıllandığı görülmemiş ve delillere ne yapılırsa akıllarının başlarına gelebileceği konusu çözülememiştir.

Nedir yani delilik? Nasıl deli olunur? Kimileri kuzu beyni yiyenlerin delirdiğini ileri sürerken; ancak kuzu beyni de yemeyip doğuştan deli olanlar var.

Böyle bir konuya nereden takıldım derseniz, R. Yılmaz’ın; “Delilik bana göre MASKELİ balo misali yaşanan dünyada MASKESİZ OLMAKTIR.” sözünün günümüzdeki insan görüntülerinin düşünselliğinden.

Şöyle bir çevrenizde yaşanan kanlı olaylara, ölümlere, çevre katliamlarına, savaşlara, hiç yoktan taşlı sopalı kavgalara… Bunlar yetmezmiş gibi kendisinin insanca yaşamasını sağlamayan, kendisine açlığa mahkum eden siyasilere halen alkış tutabilenlere bakın…

Neyse, yaptığım alıntıyla olsun, kendi yorumumla olsun, kimlerin deli, kimlerin deli olmadığı, deliliğin ne olduğu konusunda ayrı bir parantez açarak, Eyüp Cüce’nin deliliği anlatan mısralarına dönerim. “Kibrit icat ederek dağları yakmaz deli,

Kurşun icat ederek canlıya sıkmaz dedi,

İnsanlığı harp denen bataklığa sokmaz deli,

Onların hünerleri ok fırlatan yayda var,

ALDIRMA DELİ GÖNÜL, DELİLİK DE FAYDA VAR.”

Ne dersiniz?

Günümüzde yaşananlara baktığımızda, kimlerin deli, kimlerin deli olmadığına karar vermek o kadar zor olmasa gerek.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.