güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

DAVUTOĞLU

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:50

 

AKP iktidarının dış politika hükümdarlarında sayın Davutoğlu, bildiğiniz gibi yeni başkanımız oldu. Kendisinin dış işleri Bakanlığına geldiği tarihten sonraki, ‘‘komşularımızla sıfır sorun’’ politika sahnesinin ne hale geldiğini hatırlarsanız, Başbakan olduktan sonraki dönemin nasıl geçeceğini de tahmin edebilirsiniz.

Sayın Davutoğlu ile ilgili daha öncede bir şeyler karalamıştım. O zaman yazdıklarımla, bu gün sohbetimize konu olan şeyler arasında benzerlikler olsa da, görüntü penceremizi daha fazla genişletmek istiyorum.

Davutoğlu kürt meselesini ‘‘stratejik derinlik’’ isimli kitabının, ‘‘küresel ve bölge dengeler açısından kürt meselesi, Kuzey Irak ve Türkiye’’ başlıklı bölümünde özette ve döne döne tek şeyi savunuyor. Davutoğlu’na göre, Irak’ın kuzayi, Türkiye’ye bağlanmalı!

‘‘Geçiş bölgesi açısından bu derece önemli bir konuma sahip olan bu coğrafyanın bir iç jeopolitik bütünlük oluşturamamasının en önemli sebebi doğrudan bir deniz bağlantısının olmayışıdır.

Bu da bu coğrafyanın deniz bağlantısı olan bir bölge ülkesiyle bütünleşmesini kaçınılmaz kılmaktadır.’’(s.438)

‘‘Bugün parçalanmış görünen ve bu parçalanmışlık içinde bölge üzerinde hesap kuran büyük güçlere istismara açık bir yumuşak karın oluşturan ‘kürt jeopolitiği’ uzun dönemde aidiyet hissini en yoğun bir şekilde yaşadığı bölgesel bir güçle bütünleşme süreci içine görecektir. Uzun dönemde meselenin odak noktası bölge halkının aidiyet hissini pekiştiren bir kader birliği meşrutiyeti  ile çözümlenecektir.’’(s.448-449)

Sayın Davutoğlu’nun ‘‘Stratejik Derinlik’’kitabından örnekler veren Sayın Soner Yalçın bu açıklamalara şöyle bir yorum getiriyor:

‘‘Davutoğlu’nun bu satırları, 2001 yılından yazdığının altını çizelim! İlk baskısı 2001’ de yapılan ‘stratejik derinlik’ kitabı piyasaya çıktığında ne ‘’11 Eylül’’ yaşanmıştı ne de ABD Irak’a saldırmıştı!

Türkiye’nin resmi politikasının ‘‘Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasal birliğinin korunması’ şeklinde kayda geçirildiği bir dönemde, Davutoğlu açıkça ‘‘Irak’ın parçalanmasına ‘’ taraf olmakta ve kuzey parçasının da Türkiye’ye bağlanmasını talep etmektedir!’’

Ve Sayın Soner Yalçın şöyle ifade eder bu alıntıları:

‘‘Her şey ortada değil mi?

Kürt kapanıdır bunun adı.

Yirminci yüzyıl başında ortadoğ’uyu kanlı cetvelle kesip biçenler, 100 yıl sonra aynısını uygulamaya çalışıyorlar. İsrail’in Himayesinde bir kürdistan kurdurmaya çabalıyorlar. Bunu da Türkleri, Arapları, kürtleri birbirine kırdırarak yapıyorlar.

Evet, az konuştuk uz konuştuk ve sohpetlerimizin sonuna geldik. Çok konuşmak, çok bilmek için ve deee sayın Davutoğlu ‘yu  tanımak isterseniz, Sayın Soner Yalçın’ın, ‘‘Bu dinciler O müslü manlara benzemiyor’’ kitabını alıp okursunuz.

Şimdilik esen kalın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.