güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

ÇÖZÜM SÜRECİNİN 10 MADDELİK REÇETESİ!..

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:50

Gazetelerin manşetlerinde, siyasi erkin ağzından düşmeyen, çözüm sürecinde mutabakat sağlandığı yolundaki haberlerden kimlerin ne anladığı, kimlerin ne anlamadığı karmaşıklığı süredursun, içi doldurulmamış bu on maddelik anlaşmanın seçim öncesi bir şov olduğunu bilenlerdeniz.
AKP sözcüleri tarafından bayram sevinci nidaları ile, kamuoyuna açıklanan bu antlaşma maddelerinin bazılarını gelin hep beraber okuyalım:
1-    Demokratik siyasetinin içeriği tartışılmalı.
2-    Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyunlarının tanımlanması.
3-    Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri.
4-    Demokratik siyasetin devlet ve toplumda ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına ilişkin başlıklar.
5-    Bölgesel kalkınma. Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları.
6-    Çözüm sürecinde demokrasi güvenlik ilişkisinin kanun düzeni ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması.
7-    Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri.
8-    Kimlik kavramı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi
9-    Demokratik Cumhuriyet, ortak vatan, milletin demokratik ölçülerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması.
10-    Bütün bu demokratik hamleleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa.
İşte, ibretle okunması gereken çözüm paketinin on maddesi…
Sizlerin ne anladığınızı bilmem ama, ben bu çözüm mutabakatı diye lanse edilen antlaşma metninden neler anladığımı açıklayayım.
Bütünsel ulus devlet kalkıyor, yerine eyalet sistemi dediğimiz sistem kuruluyor. Konfederal sistem içinde halk mahkemeleri kurulacak. Yerel yönetimlerde özerklik sağlanacak. Cumhurbaşkanlığı yerine Başkanlık sistemi gelecek. Öcelan’a siyaset yolu açılacak. PKK sivil toplum örgütü sayılacak…
Benim düşünselliğimdeki bu açıklama maddelerini daha çok çoğaltabiliriz.
Birileri “iki maymunu oynuyorlar!” derken, taraflardan diğeri, “üç maymunu oynuyorlar!” derken, çözüm süreci ile olumlu düşünmemiz nasıl olabilir?
Kimse kusura bakmasın. Oslo’daki gizli görüşmelerin foyası çıkmaya başladı. Kanla, canla kurulan üniter devletimizin tarihe karışması yakındır.
Çözüm sürecindeki karamsarlığım, biraz evvel aktardığım muallak ifadelerle dolu bu antlaşma metninden dolayıdır. İyimser olmamız için, bu maddelerin içi doldurulup, halkımızın önünde eğrisiyle doğrusuyla tartışması gerekir. Yalnız geldiğimiz noktada, 7 Haziran seçimleri Türkiye insanı için dönüm noktası olacaktır. Bu nedenle, herkesin şapkayı önüne koyup düşünmesi ve oyunu ona göre kullanması gerekir.
Kısacası, Hürriyet gazetesinin manşetindeki “10 MADDENİN ŞİFRELERİ” ‘ni çok iyi anlayarak, Türkiye’nin kaderinin 7 Haziran seçimlerine bağlı olduğunu unutmamanızı dilerim.
Esen Kalın.
 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.