güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP DÜŞMANLIĞI YENİ DEĞİL Kİ…

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:48

18 Nisan 1960

Demokrat Parti iktidarının sonunu getiren etmenlerden biri, önce TAHKİKAT ENCÜMENİNİN kurulması, arkasından ilave olarak çıkarılan YETKİ KANUNU idi.

TAHKİKAT ENCÜMENİNİN yetkilerine ilaveler yapan YETKİ KANUNUNDA neler yoktu ki; aslında Demokrat Partinin özel yetkili mahkemesidir bu. Mesela, gözaltına alma, arama yapma, tutuklama, her türlü yayını yasaklama, dergi ve gazetelerin kapatılması, muhalefet eden yazarların tutuklanması, her türlü siyasi amaçlı toplantılar vb.

İşin en ilginç yanı, çıkan bu YETKİ KANUNU ile  TAHKİKAT ENCÜMENİNİN kararlarına ve uygulamalarına, her ne suretle olursa olsun muhalefet edenler, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile çarptırılma işlevinde olsun, itiraz konusunda olsun, ENCÜMENİN kararlarına hiçbir mercide itiraz hakkı bulunmamasıydı…

İsmet İnönü’nün yazılı bildirimlerini dağıtan CHP İstanbul İl Gençlik Kolları’nın 22 üyesi, sadece demeç dağıtma suçundan gözaltına alınıyor, Eskişehir Valisi bir grup yazarın CHP’liler ile yemek yemesini “siyasi faaliyet” olarak yasaklama yapabiliyor, Demokrat Partinin tüm eylemleri hükümet icraatı olarak vasıflandırılıyor, muhalefet partilerinin her toplantısı suç sayılabiliyordu.

Cumhuriyetçi Milliyet Partisi Başkanı Osman Bölükbaşı bu konuda şöyle diyor:

“Tahkikat, CHP’ye karşı açıldı. O da gayrimeşru bir tasarruftur. Ama o tahkikatın konusu olmayan partilerin de faaliyeti yasaklandı. Belli ki amaç, tüm muhalefeti felce uğratmaktır.”

1960 yılına böyle demokratik olmayan, meclisi ve siyasi parti faaliyetlerinin baskı altına alınması ile girildi. Sonradan bu baskı rejiminin hesaplaşmasının yapıldığı yer, Yassıada mahkemeleri olacaktır.

Çok eskilere gitmekle bugünler ne kadar örtüşebilir? Günümüzün siyaset anlayışında o gün ile bugün arasında benzerlik var mıdır? Yine o zamanın yargısı ile şimdiki yargı arasındaki davranış modeli nasıldır? Yetki konusunda iktidarın yargıya ne kadar etkisi vardır?

Bu soruları daha da çoğaltmak, bazı benzeyen ve benzemeyen yönleri yorumlamayı sizlerin izanınıza bırakıyorum. Sadece, CHP düşmanlığının her devirde olduğunun düşünülmesini ve CHP’nin sağa açılmakla ne kadar hatalı davrandığının  bu aktarım örneğimle bilinmesini isterim.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.