güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

BUKALEMUN

Yazının Giriş Tarihi: 04.08.2021 00:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.08.2021 00:07

İlhan Selçuk 1961 yılında İran’a gider. Tahran’ın meşhur lokantalarından birine girer. Garsonu çağırır ve yemek seçimi için ne tavsiye ettiğini sorar.

Garson:

“Beyefendi sizlere BUKALEMUN tavsiye edebilirim.” der.

İlhan Selçuk çok şaşırır ve BUKALEMUN yemeyeceğini ifade eder. Garson ille BUKALEMUN yemesi için üsteler ve bir taraftan da; “Efendim, bizim buralarda hindiye bu isim verilir…” diye açıklama yapar.

İlhan Selçuk garson açıklamasına memnun olur ve aralarında şöyle bir diyalog geçer. İsterseniz bundan sonrasını İlhan Selçuk‘un “Düşünüyorum Öyleyse Vurun” adlı kitabından aktaralım:

“Evet efendim, yemeğimizden memnun olacaksınız.”

“Peki, BUKALEMUNA ne denir?”

“Makyevesıfat.”

“Efendim, vaktiyle bir politikacı varmış, zamanında yerine göre renk değiştirirmiş, bakarsın sabah liberal, akşam sosyalist, ertesi günü kapitalist, sonra faşist…

Bu adamın adı Makyavel’imiş.

Bukalemun da yerine ve zamanına göre renk değiştirdiğinden biz bu hayvana MAKYEVELSIFAT adını vermişiz.

Garsonun açıklama biçimi, Makyevel’i tanımlama bakımından doğru olmasa bile niteliği ilginçti.

Siyasal dengeler tepetaklak edildiğinde, toplumsal yaşam da altüst olur. Böyle dönemlerde sağda olsun, solda olsun, kimileri karakterinin saatini ayarlayıverirler; bakarsınız ki yelkovanla akrep bir el de yer değiştirmiş.

Sakın şaşırmayın.

Bu gibiler ne koyundur, ne yılandır.

Bunlar birer MAKYAVELSIFATTIR.”

Gerçekten siyasi arenada olsun yereldeki siyasi çevrelerimizde olsun, böyle kişilere rastlamıyor muyuz? Bazı insanları anlatırken veya tanıtırken;

-Kaz gibi adam…

-Avcı gibidir…

-Manda yürekli…

Kısacası, şu karışık dünyada kimin ne olacağı, atalarımız; “Adam olacak çocuk küçükten belli olur!” dese de, devir değiştikçe devran döndükçe, kimin ne olacağını saptamak her zaman kolay olmuyor.

Esen kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.