güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

AYASOFYA?

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

  60 yıldan beri “Ayasofya” meselesi bitmiyor. Konu, “Ayasofya” nın camiye çevrilme hikayesi…

  Ayasofya’nın camiye çevrilmesi Menderes zamanında günümüzde olduğu gibi yine gündeme gelmiş, zamanın gazete haberlerine göre, Danıştay Ayasofya’nın ibadete açılmasını reddetmiştir. Son 60 yıl içerisinde benzeri Ayasofya tartışmaları sağ iktidarların hastalığı haline gelmiştir. Çoğu insanımız ise, siyasiler tarafından gündem değiştirmenin can simidi sayılan Ayasofya’nın tarihi geçmişini bile bilmiyor. İşte bu nedenle de; yine halkımızın çoğu, bu camiye dönsün mü? İbadete açılsın mı? sorularıyla pek ilgilendiğini sanmıyorum.

  Ayasofya 532-537 yılları arasında Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından kilise olarak yaptırılmış bir eserdir. Bin yıldan fazla kilise olarak kullanılmıştır. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethedince camiye çevrilmiştir. 1934 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye çevrilmiştir.

  İşte o yıldan beri müze olarak kullanılmaktadır.

  Şimdi ülkenin başında bir sürü bela varken, hala Ayasofya’yı tartışmak abesle iştigal etme demektir.

  Ayasofya’nın ister kilise, ister müze, ister cami olması Türk halkının çoğunun umurunda değil. Günümüzde halkımızın geçim derdi, iş-aş bulma derdi vardır.

  Ayasofya’nın ibadete açılma tartışmalarını bir başka açıdan irdelemek gerekir. Hristiyan ülkelerde bulunan bize ait kutsal sayılan yerleri kiliseye çevirme işlemi olsa, tepki gösterir miyiz?

  Evet, gösteririz.

  Uzun lafın kısası bu alanda kahramanlık yapmanın alemi yok. Hele hele birçok konuda derdiniz varken, böyle sanal meselelerle uğraşmayı iktidar terk edip, işsizliğe, ekonomik sorunlara, terör meselesine odaklanmalıdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.