güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

AVNİ’NİN ATLARI…

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:50

Uğur Mumcu 22 Ağustos 1942’de doğmuş, 24 Ocak 1993’te bombalı bir suikast sonucu yaşamını yitirmişti. Onun şehit edilmesinden sonra, bu mefhum cinayetin çözülmesi konusunda şeref sözü verenler, bu olay, aydınlatmak “Namusumuzdur” diyenler, siyaset sahnesinden silinip gittiler, olaya karıştığı ileri sürülen tek sanık da hepinizin bildiği gibi “Deli” ilan edildi!

  Gazeteci ve yazar olan mumcu, Abdi İpekçi’den Duygu Asena’ya Sebahattin Ali’den Hrant Dink’e, Aziz Nesinden Ahmet Tuneş Kışlalı’ya, Çetin Emeç ve daha nicelerine kadar olan b duayenler , doğruları uğruna kalemini satmayan basın emekçileridir.

  Uğur Mumcu 12 Mart döneminde “ordu uyanık olmalı” sözleriyle “Orduya Hakaret etmek” “Sosyal bir sınıfın öteki sosyal sınıflar üzerinde tahakküm kurmak” gibi komik suçlamalarla 7 yıl mahkumiyet yemiş, Yargıtay’ın davayı bozması ile serbest kalabilmiştir.

  Mumcu serbest kaldıktan sonra askere alınmıştır. Tuzla Piyade okulunda üç aylık eğitimden sonra, “sakıncalı” ilan edilerek askerliğini er olarak tamamlamak üzere Ağrı Patnos’a gönderilmiştir.

  Daha sonra açtığı davayı kazanan Mumcu Yedek Subaylık hakkını elde eder. Ama “Ne olursa olsun, ben Patnos dağlarında halk çocuklarıyla er olarak askerlik yapmayı, on binlerce lira maaş alan orgeneral olmaya değişmem” diyerek, askerliğini Patnos’ta er olarak tamamlamıştır.

  İşte Uğur Mumcu böyle bir gazetecidir. Gelin, onun “Tarikat, siyaset, Ticaret” İsimli kitabından “Avni’nin Atları” başlıklı yazısından bir bölümü hep beraber okuyalım.

  “… Bu atlar Avni’nin atları

Kuva-i Milliye atları

Kara kamçı altında ak sağrı dolgun

Titrer burun kanatları

Bu atlar Avni’nin atları…

Abidin Dino gibi, Avni Arbaş gibi sanatçıları çıkaran bu halk, kimi devlet yönetilerince milyarlık borç yükleri altına sokulsa da insanlık hep alacaklı kalacaktır.

-          Kuva-i Milliye gelecek yine

Şahin atlar aşarak yeli

Çiğniyerek gavuru da Anzavur’u da

Kuva-i Milliye gelecek yine.

  Kafalarındaki seçim sandığı taşıyan siyasiler unutulacak; Aydınlara, sanatçılara en acımasız ceza verenler unutulacak; Devlet adına yol kesen eşkıya unutulacak, Kırmızı plakalı arabalara tırmanmış başbakanlar unutulacak; Bakanlar unutulacak.

  Resimleri ile Dinolar, Arbaşlar, romanları, öyküleri ve yazıları ile Yaşar Kemaller, Aziz Nesinler, Rıfat Ilgazlar, Sebahattin Aliler, şiirleri ile Nazım Hikmetler, Ceyhun Atıflar, Hasan Hüseyinler, Ahmet Arifler hep yaşayacak…

  … Bugün ne 175. Madde, ne dönen dolaplar, ne arabesk oyunlar, ne geçici 4. Madden…

                                                  Bu atlar Avni’nin atları

                                                  Kuva-i milliye atları

                                                  Kara kamçı altında ak sağrı dolgun

                                                  Titrer burun kanatları

                                                  Bu atlar Avni’nin atları…”

  Evet, onun şehit edilişinin 23. Yılını, kendisinin dediği gibi herkes unutabilir ama sanatçılar, yazarlar ve aydınlar daha doğrusu dik durup, KALEMİNİ SATMAYANLAR asla unutulmayacaktır.

  Onu bir kez daha anarken, Allah’ın rahmeti üzerine olsun diyorum…

  Esen kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.