güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

ALTIOKUN ŞARK UCU…

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:50

Merhaba,

Bu gün sizlere rakamlarla,

Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki toprak ağalığı ile ilgili bilgiler aktarmak. CHP’nin bu bölgeler ile hiçbir çalışması yoktur diyenlere cevap veremeye çalışacağım.

            Aşağıdaki aktarımı okuyunca, çeşitli şekillerde isimlendirilen Güneydoğu sorunun nedenlerinden bir tanesine parmak basmış olacağız. Bu bölgelerimizde, sadece ve sadece yıllardan beri süregelen, “Toprak Reformu”nun önemine dikkat çekeceğiz. Okuyacağınız anlatımın tarihi çok eski değil. Tarih 15 Mart 2008. Şimdi alıntımızı okuyalım ve sonrası hep beraber yorum yapalım.

            “Türkiye’de toprak mülkiyet yapısı, mülk sahipliği, mülkün büyüklüğü, nüfusu 5000’in altında olan yerleşim birimlerinde 3.-76.650 işletme vardır. Bu işletmelerin 54.523’ünün hiç toprağı yoktur. Ülkemizde 100 dekardan az toprağa sahip yoksul ve küçük köylülere ait işletme sayısı, Ülkemizde toplam işletme sayısının %83’ü bunların sahip olduğu arazı toplam arazinin %42’sidir. 100-500 dekar arasında toprağa sahip orta ve zengin köylüler toplam işletme sayısının %16’sına, toplam arazinin %46’sına sahipken, 500 dekardan büyük işletmelerin sayısal oranı %1 iken, bu işletmeler toplam arazimin %11’ine sahiptir.

            500 dekardan fazla toprağa sahip olan 21.907 işletmenin 20.917.200 dekar arazi ile toplam arazinin %11’ine sahip olmasına karşı, 54523 işletmenin hiç toprağı bulunmaması, 50 dekardan az toprağı bulunan 1.959.123 yaşanan derin uçurumu göstermektir. Bu durum, Türkiye’de TOPRAK AĞALIĞININ şiddetiyle sürdüğünü göstermekte ve korkunç bir sosyal adaletsizliği ifade etmektedir…”

            “…Toprak dağılımdaki adaletsizlik daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde görülmekte; Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da süregelen FEODAL yapı, yaşanan toplumsal huzursuzlukları beslemektedir. Türkiye’deki 1000 dekardan büyük topraklı işletmelerin yaklaşık %72’si, 5000 dekardan büyük topraklı işletmelerin ise %92’si bu bölgede bulunmaktadır. Bu bölgede 50 dekarın altında toprağı olan 180 bin ailenin sahip olduğu toprak, 5000 dekardan büyük topraklı 405 ailenin sahip olduğu topraktan daha azdır. 500 dekarın üstünde toprağı olan ailelerin sahip olduğu toplam arazisi Bitlis’de %49,1 – Siirt’de %52,8 – Diyarbakır’da ise %64,5’tur. Türkiye’de sayıları 12.637 olan bir dekarın üstündeki özel mülklerin 3510 adedi Diyarbakır, 1952 adedi Şırnak, 1556 adedi Şanlıurfa’da bulunmaktadır. Güneydoğu’da toprak mülkiyeti düzeninde görülen aşırı adaletsizlik aşiret – ağalık yapısından ileri gelmektedir.”

            Evet, durum böyle. Peki CHP’nin bu çarpıklığı düzeltmesi için nasıl bir çalışması vardır? İşte, 2008 yılında hazırlanan rapordan bir bölüm:

            “…CHP, toprak – insan ilişkilerini hukuksal, ekonomik ve toplumsal önlemlerde düzenleyerek, bu bozuk mülkiyet yapısını değiştirmeye, öncelikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da gerçekçi uygulanabilir adil bir TOPRAK REFORMU yapmaya kararlıdır. Uygulanacak toprak reformu, sadece dağıtım bazında kalmayacak, “yaşanabilir, gelişebilir, yarışabilir” işletme yapıları kurulacak ve bunlar belli süre desteklenecektir.

            Çok büyük topraklı veya küçük topraklı yapıların, ekonomik ölçekli işletmelere dönüşmesi sürecinde, öncelikle “ekonomik araçlar” etkin kalınacaktır.

            Bu anlayışla, tarım destekleri yeter ölçekli işletmelere yöneltilecek, vergilendirme ya da bağışıklık, altyapı sağlama, kredileme ve benzeri özendirici veya caydırıcı araçlar kullanılacaktır. Çok büyük ve çok küçük arazi sahiplerinin toprakları, sahiplerinin rızaları sağlanarak Devletçe satın alınacak; bu topraklarla birlikte Hazine arazileri, köylüyü topraklandırma amacıyla kullanılacaktır. Ülke düzeyinde arazi üretimi, birikimi ve oluşturulacak işletmelere tarımsal amaçlı arazi dağıtımı görevini yürütecek, özerk yapılı ARAZİ EDİNDİRME OFİSİ kurulacaktır. Ofis bünyesinde, Hazine arazileri ve işletmeyen veya kullanılmayan arazilerin satın alınması sonucu tarım arazisi REZERVİ elde edilecek ve bu araziler TOPRAK REFORMUNDA kullanılacaktır…”

            CHP’nin TOPRAK REFORMU konusunda uzun uzadıya hazırladığı rapordan kısa bir bölüm böyle. Diğer konularda bilgi sahibi olmak için “ALTIOKUN ŞARK UCU” adlı kitabı okumanızı tavsiye edebiliriz.

            Sonuç olarak ülkemizin ŞARK UCUNDAKİ adaletsizliklerin sadece bir tanesini ve kısa bir bölümünü aktarmaya çalıştığımız bu sohbetimizde; “CHP’nin hiçbir çalışması yok” diyenlere bir şeyler demek istedik.

            Ve 1919-2009 arası, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bugün yaşananların odağında olan nedenlerden bir tanesi böyle. Bazı neden ve niçinlerin cevapları CHP’nin 15 Mart 2008 tarihli 99. Sayılı Halk gazetesinde yazılıdır. CHP’yi haksız yere suçlayanlar, okusunlar ve ders alsınlar diyoruz. Ayrıca, Güneydoğu’daki Feodal yapının nelere mal olduğunu, biraz evvel verdiğimiz örneklemeden anlasınlar istedik.

            Sağlıkla kalın...

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.