güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

6 MAYIS 1972 (KALEMLER KIRILDI VE…)

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:49

            Üç üniversite öğrencisi DENİZ GEZMİŞ, YUSUF ASLAN ve HÜSEYİN İNAN’IN 12 Mart 1971 darbesinden sonra idam edilmesi, Türk siyasi tarihinde ayrı bir kanlı sayfadır.

            “Adalet” adına, intikamcılığın bir kez daha zirveye çıkarılması…

            Kin, öfke, intikam girdabı içerisinde bulunanlar, üç genci, milyonluk ordusu bulunan ülkede “Anayasal rejimi” tabancayla devirme gibi gülünç bir iddia ile astıalr.

            Onlar, işledikleri suçtan ötürü değil, bir ayağı AMERİKA’YA yaranmaya, öteki ayağı İNTİKAMCILIĞA, HINÇ ALMAYA dayanan ilkellikle asıldılar.

            Zamanın T.C. yasalarına göre idam cezası genellikle, öldürüm olayları için öngörülüyordu. Bu üç gencin eylemleri arasında CİNAYET yoktu. Onları asmak için bu nedenle, “Anayasal düzeni zorla devirme girişiminde bulunma” gibi yapay bir gerekçeye sığındılar.

            Trakya’da Hıdırellez şenlikleri devam ederken, 6 Mayıs 1972 tarihinde bir başka bölgemizde üç genç için darağaçları kurulmuştu. Gerekçe, biraz evvel ifade ettiklerimin yanında her zamanki gibi memleketin kurtarılmasıydı.

            Günümüzde de yaşanan komedilere benzetme yapmak isteyenlerin düşüncelerine şapka çıkarırken Deniz’lerin asılmasındaki komedinin var oluş sahnesi daha da komikti. Onları Anayasal düzeni zorla devirmekle suçlayanlar, ASKERİ DARBE İLE ANAYASAYI ORTADAN KALDIRMIŞLARDI.

            Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı ölüme mahkum eden, hukukla ilgisi olmayan, sıradan bir asker olan General Ali Elverdi’ydi. Bu civanmertleri idam sehpasına gönderen Ali Elverdi, emekli olur olmaz AP’ye girdi. Partiye alınması nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, sıkıyönetim askeri mahkemesine başkanlık yaptığı sıralar, yalnız adli değil, aynı zamanda “siyasi” kararlar verdiğini söyleyerek övünüyor, aynı törende Süleyman Demirel de onu iki yanağından öperek “memlekete hizmetleri” nedeniyle kutluyordu.

Hukuk dışına çıkarak, insanlığı çiğneyerek, siyasi nedenlerle adam asan ALİ ELVERDİ, AP’nin medarı iftiharıydı. Bursa’da milletvekili olmadan önce seçim meydanlarında, AP’liler onu “DENİZ GEZMİŞLERİ ASAN ADAM” diyerek, gururla seçmenlere takdim ediyorlardı…

Üç genci astığı için, AP’liler onu coşkuyla alkışlayıp sloganlarla kutsuyorlardı.

-KURT ALİ, BOZKURT ALİ!...

Ali bu sloganlarla kendinden geçiyor ve gururla asılmışların öyküsünü anlatıyordu.

Mecliste, idamların görüşülmesi sırasında, AP’liler ve onlarla yarış halindeki şoven cephe, adeta İNTİKAM diye bağırıyorlardı. Cephe basını ise “üç bizden, üç de onlardan” diyerek, Menderes’in kan davasını güdüyordu üç gencin kişiliğinde…

Denizlerin asılmasının nedenleri “CELLAT” diye alkışlandığı zaman zevkten uçan ALİ ELVERDİ tarafından öz olarak ortaya kondu aslında.

ELVERDİ, 28 Ocak 1976 tarihinde AP Parlamento grubunda yaptığı konuşmada, “Deniz’leri asmakla vatana sunduğu hizmetleri” anlatıyor ve şöyle diyordu, “ Deniz Gezmiş sehpada şu sözleri söyledi:

-Yaşasın Marksizm, Leninizm’in yüksek ideolojisi! Kahrolsun emperyalizm. Yaşasın bağımsız Türkiye. Yaşasın Kürt ve Türk halkları!...

Diğerleri de Deniz Gezmiş gibi bağırdılar. Ölüm sehpasında dahi komünizm propagandası yapıyor ve kendisinin arkasından gelecek olanlara cesaret vermek istiyordu.

Onları astığımız için, Türk kanunlarını, millet adına mahkeme ederek tatbik ettiğimiz için bana “Katil Elverdi” diyorlar.

***

Evet , 6 Mayıs Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edildiği gün. Onlar için kalem kıranların bazıları bugün hayatta yok. Yalnız orada tek bir fark var. Deniz ve arkadaşları idam edilirken , onları idam edenlerin cenazeleri devlet töreni ile kaldırılıyor.

Evet.

Burası Türkiye. Devamlı ifade ettiğim gibi burası çelişkiler ülkesi. Burası garip bir ülke…

Bugün 6 Mayıs. Onları kaybedişimizin yıldönümü. Bugün sizleri 68 kuşağından biri olarak anarken, Allah’ın rahmeti üzerinize olsun diyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.