güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

6 MAYIS 1972 (KALEMLER KIRILDI, PARMAKLAR KALKTI VE…)

Yazının Giriş Tarihi: 06.05.2022 00:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.05.2022 04:12

Üç üniversite öğrencisi, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan…

“Adalet” adına, bu üç gencin idam edilmesi, Türk siyasi tarihinde ayrı bir kanlı sayfadır.

Kin, öfke, intikam girdabı içerisinde bulunanlar, bu üç genci milyonluk ordusu bulunan bu ülkede “Anayasal rejimi” tabancayla devirme gibi gülünç bir iddia ile astılar.

Onlar, işledikleri suçtan ötürü değil, bir ayağı ABD’ye yaranmaya, öteki ayağı İNTİKAMCILIĞA, HINÇ olmaya dayanan ilkillikle asıldılar.

Zamanın T.C. yasalarına göre, idam cezası genellikle, öldürme olayları için öngörülüyordu. Bu üç gencin eylemleri arasında CİNAYET yoktu. Onları asmak için, “Anayasal düzeni zorla devirme girişiminde bulunma” gibi yapay bir gerekçeye sığındılar.

  6 Mayıs, Trakya’da Hıdırellez şenlikleri devam ederken, 6 Mayıs 1972 tarihinde, bir başka bölgemizde üç genç için darağacı kurulmuştu. Onları Anayasal düzeni zorla devirmekle suçlayanlar; Askeri darbeyle Anayasa’yı ortadan kaldırmışlardı.

Evet, 6 Mayıs Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edildikleri gün… Onlar için kalem kıranların bazıları, mecliste ağızlarından salyalar akıtarak, nara atarak parmak kaldıranların da bazıları bugün hayatta yok. Yalnız arada tek bir fark var, Deniz ve arkadaşları çeşitli bahanelerle onlar tarafından öldürülürken, onlar kendi eceller ile öldüler.

Onların öldürülmesinden sorumlu olanların bazıları da halen yaşıyor olabilirler. Belki bazıları ölünce devlet töreni ile gömülecekler. Ama arada yine fark var. Deniz ve arkadaşları her zaman gönüllerde yaşarken, onlar tarihin karanlık sayfalarında caniler olarak yer alacaklar.

Evet.

Burası Türkiye. Burası adaletin çelişkili şekillerde uygulandığı bir ülke…

Bu gün 6 Mayıs… Onları kaybedişimizin hüzünlü günlerinden biri… Bugün onları 68 kuşağından biri olarak anarken, sözlerimi Deniz Gezmiş’imizin son sözleri ile bitiriyorum:

“Yaşasın tam bağımsız Türkiye! Yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi! Kahrolsun emperyalizm! Yaşasın işçiler, köylüler!”

Kaynakça: (Ağbim Deniz) adlı kitaptan esinlenmiştir)

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.