güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

2019 SEÇİMLERİ BİLMECESİ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:48

            2014 yerel seçimlerinde, CHP 42834 oy, AKP 32718 oy, MHP 15499 oy, HDP 1066 oy, SP 785 oy, BBP 240 oy alıyor.

            CHP ile AKP arasındaki oy farkı , 10116’dır. Bu fark 2049 seçimlerinde korunabilir mi? Sonuç nasıl olur? Bu soruların yanıtını vermek şimdilik hayali olur.

            2014 yerel seçimlerinde, Balıkesir’de Sayın İsmail Ok’un aday olması, Bandırma’da Sayın Dursun Mirza’nın aday olması, CHP’nin Balıkesir genelinde AKP ile arasındaki önemli oy farkı, CHP’li seçmende Balıkesir’de İsmail Ok, Bandırma’da 6 ok düşüncesini doğurdu. Bu nedenle MHP’li seçmenin bir bölümü Bandırma’da Sayın Mirza’yı destekledi. CHP’li seçmenin küçük de olsa, bir bölümü Sayın İsmail Ok’u desteklemiştir. Bu yargıya varmamızın nedeni, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda MHP’nin Bandırma’da ikinci parti olmasıdır.

            2019 seçimlerine giderken, CHP’de yine Sayın Mirza’nın büyük bir ihtimalle aday olacağı düşünülmektedir. Aldığımız duyumlara göre, AKP’de Sayın Sema Kırcı aday gösterilecektir. Yine AKP İle MHP’nin yaptıkları cumhur ittifakının yerel seçimlerde de devam edeceği konusunda işaretler vardır.

            İYİ Parti’nin bu seçimlerde neler yapabileceği, daha doğrusu MHP tabanından ne kadar destek göreceği hakkında yorum yapmak için biraz erkendir. İYİ Partinin MHP ve AKP tabanından alabileceği oy, CHP açısından pozitif olabilir.

            2019 seçimlerinin zorlu geçeceğinin altını çizmek istiyorum.

            Bandırma’nın il olması varsayımından hareket ederek, Manyas, Gönen gibi ilçelerin Bandırma’ya bağlanacağı düşüncesinden baktığımızda, 2019 seçimleri CHP açısından negatif bir görüntüye dönüşebilir.

            Sonuç olarak, 2019 seçimlerinin sonucunu, seçim arifesinde çıkacak müspet veya menfi bir sürü alternatifin çıkabileceğini hesaba katarak, 2019 yerel seçimlerinin sonuç bilmecesinde bir sürü bilinmezlik vardır.

            Tek bir cümleyle ifade etmek gerekirse, 2019 yerel seçimlerinin “ZOR BİR SEÇİM” olacağı unutulmamalıdır. Bir başka konu da yerel seçimlerde alınacak sonucun, hiç şüphesiz cumhur seçiminde de etken olabileceğinin unutulmaması gerçeğidir.

            Evet,2019’da iki önemli seçim var. Bu sohbetimiz biraz muallak ifadelerle dolu olsa da umarım içerisindeki bazı olasılık gibi gözüken gerçekler göz önüne alınır düşüncesiyle şimdilik esen kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.