güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

OKURYAZAR İLİŞKİSİ 2

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Bilim sanat ve edebiyat dallarında çeşitli türlerde yazılar yazarak hayatını geçiren kişilere yazar denilmektedir. Yazar olmak bir mesleği icra etmek anlamını taşımaktadır. Ve bu mesleği icra etmek kolay değildir. Okuyucuyu tatmin etmek açısından yazılan makale yazı ve kitaplarda sade ve akıcı bir dil kullanılmalıdır.  Ayrıca hayal gücünüzü yarattığınız kurguya katarak okurları şaşırtmak iyi bir gözlem ve diyalogla yazabilmek inandırıcı bir metin kurgulayabilmek bir yazarın marifetleri arasında yer alır.

Okuyucu bakımından bakarsak herhangi bir okur okumuş olduğu kitap yazı ve makalelerde kendini boğulmuş hissetmeden sade akıcı bir dil tarzında okuyabilmelidir. İnsanlar yaşamı boyunca önüne bir hedef koymalıdır. Başarmanın en ön safta bulunan şartlarından biri okumaktır.  Bizleri okumaya teşvik eden öğretmenler ve aile bireyleridir.  İnsanları okumaya sürükleyen en önemli şeylerden bir tanesi araştırma arayış içerisinde olması sonucu merak uyandırma duygusunun ön plana çıkmasıdır. Herhangi bir yazar kendi çıkarı ve yararına kitap veya yazı yazmamalı içten samimi ve doğal bir şekilde yazarak anlam kazandırmalıdır. Bir yazar için yazmak kendini ifade etmek demektir. Okuyucu yazarın eserini okurken kendini biranda o eserin içinde bulmalıdır. Akıcı ve sade bir dilde olması neticesinde hiçbir okuyucu eseri veya yazıyı unutamaz. Yazar ile okur tanışmasalar dahi okur, yazarın eserlerini heyecan ve merakla bekler. Yazar da, yapacağı yorumu merakla bekler. Eğer birbirlerini tanıyorsalar sohbet muhabbet eşliğinde demlenir hasbihal ederek davranmaları çok anlam kazandırır. Bir yazarın önceliği eleştiriye açık olması ve gerektiğinde özeleştiri yapabilmesidir. Objektif olarak yazarın kendisine yapılan eleştirileri değerlendirmesi gerekir. Kendisine verilen tavsiyeleri analiz ederek değerlendirmelidir. Okuyucunun yazmış olduğu yorumlar dozunda ve ayarında olmalı sınırı aşmamalıdır. Okuyuculara yorumlarda görüş verme fırsatı sunulmalıdır. Yazılan yorumlarda en dikkat edilmesi gereken şey argo içerikli olmamasıdır.

  Eğer okuyucu yetenekliyse yazmaya meyilliyse yazara düşen görev okuru için destekleyerek yön vermesidir. Tam tersini yaparak okurun şevkini kırarsa yazar için hiç doğru bir davranış biçimi değildir. Her okur kendi dünyasına göre yazar her okur farklı düşüncelere sahiptir. Aynı şekilde yazarında ayrı bir dünyası vardır. Buna sebep olan durumlar bakış açısıdır. Bir yazar anlayışlı olmalı okuruna değer vermelidir. Okurla yazar arasındaki ilişkide aynı tarz düşünce ve yapıda olmamaları aşikârdır. Yazarlar hoşgörülü saygılı olmalıdır. Okur ve yazar iki tarafta saygı ve sevgi çerçevesinde davranışlar sergilerse ne okur ne ise yazar arasında kırgınlıklar var olmaz.

En önemli konulardan biri ise, yazarların sanatını icra ederken ticari bir araç olarak görmeleri sonucunda kendilerini kötü bir yola doğru ilerlemelerine sebebiyet vermeleridir. Bu denli davranış gösteren yazarlar, saman alevi gibi ansızın parlar ve sönerler. Okuyucu tarafından herhangi bir yazara karşı yapılan davranışlar vardır. Örneğin;  yazarın eserini yazardan hiçbir talep belirtmeden üstelik imzalı istemesi buna binaen durumunun olmadığını alamayacağını belirtmesidir. Bahanemiz çok haydi gelin gerçeklerle yüzleşelim. Okur internete, sigaraya özel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor da ,kitap almaya gelince akan sular duruyor mu? Bir yazarla muhabbet eşliğinde kitabını imzalatarak almak yerine özellikle sosyal medyadan yazarın özel sayfasından istenilmesi doğru mu?  Genel olarak yazarların yaşamış olduğu sorun ise, yayınevlerinin vermiş oldukları hizmetten dolayıdır. Hizmet demişken; sizlere ismini vermek istemeyen bir yazarın yaşamış olduğu kötü bir anıdan bahsetmek istiyorum. Yazar onca emek vererek yazmış olduğu eserin bir yayınevi tarafından türlü vaatlerle kandırılarak kitabının basılarak satışa sunulduğunu beyan etmektedir. Ancak, aradan belli bir zaman geçmesine rağmen hala kendisine bir ödeme yapılmadığını dile getirmektedir. Bu denli davranış ne derece doğrudur? Bu konuyu siz değerli okuyucularımın takdirine bırakıyorum.

Okumak yazmak emek ister. Her zaman dile getirdiğim gibi “Emek vermeden ekilen tohum asla yeşermez” Emeğe saygı duyulmalıdır. Okuyucuya değer vermeli yazarın emeği her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. Mesleğini icra eden saygıdeğer yazarlar meslektaşınıza yapılan bu davranışı doğru buluyor musunuz? Okumak ve yazmak ruha dokunmaktır. Ne mutlu sanatını doğru icra eden yazarlara ve sanata değer veren okuyuculara…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.