güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

  KAN BAĞI MI?   KALP BAĞI MI?

Yazının Giriş Tarihi: 27.04.2021 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.04.2021 00:06

Hayatımız boyunca yaşadığımız her şeyden bir pay çıkarır ve ona göre hareket ederiz öyle değil mi?  Bazen uzun uzun düşünceler alıkoyar bizleri nedenler sebepler ararız. Kendimize göre yaşadığımız hayatın neresindeyiz, hangi bağlamda yaşıyoruz diye düşünür dururuz. Sevdiğimiz değer verdiğimiz eşimiz, dostumuz, akrabamız, aile fertlerimiz vardır. Pekâlâ, bu insanlar yaşam sürdüğümüz hayatın neresindeler?

Aslına bakarsak değer verdiğimiz her insanı hayatımızda barındırırız. Lakin değerinden fazla değer vererek bulundururuz. Bu yaptığımız davranışlar ne derece doğru bu tartışılır. Bizler için önemli olan aslında en zor zamanımızda yanı başımızda olan sevdiklerimizin manevi desteği değil midir? Gözlemlediğim kadarıyla insanlar genel olarak gerçek yüzünü sonradan gösteriyor. “Nasıl yani” Derseniz açıklayayım bizler zor imtihanlardan geçen bir müminiz fakat bu zor imtihanlardan geçerken; “Ben her zaman senin yanındayım, destekçinim, iyi günde de kötü günde de bunu böyle bil” Diyen akrabalarımız, dostlarımız, eşimiz, en önemlisi kan bağımız olan abla, kardeş, ağabeyimiz nerede? Sorarım size en sevdiklerimiz bir anda bizlere neden sırt çevirmekte? Neden bir anda saf değiştirmekte? Buna hiç anlam verememekteyim.

Herkese Allah c.c bir imtihan vermektedir. Rabbimin verdiği imtihanlar doğrultusunda yaşam sürmekteyiz. Buna binaen yaşanan hadiseler neticesinde, değer verdiğimiz sevdiğimiz insanların bizlere maddi en önemlisi manevi desteği çok önemlidir. İnsanlar öyle bir kulvarda ki, yaptıkları davranışların farkına varamamakta yahut yüzleşmek istememektedir. Öyle ki; herhangi bir davranışta sıkıntıda olan müminler, kendilerini o imtihanda olan kişilerin yerine koyamamakla beraber, her ne olursa olsun yaşanan hadiseler de ne görülürse önyargıyla bakarak lafları çoğaltıp telgraf teli gibi oradan oraya taşıyor. Bu insanlar yaptıkları davranışla ne yaptıklarını sanıyorlar. Buna da anlam verememekteyim. Ey insanoğlu; bilmez misin bu davranışın imtihanda olan müminin yarasını kanatmakta. Bilmez misin destek vermek yerine köstek olmaktasın. Bu denli davranışın derinden yaralayıp en çok üzen kişiler genellikle kan bağımız olan insanlardır. Bu çok üzücüdür.

Kimse içinde ne yaşar, ne türlü imtihanla karşılaşmakta, nasıl bir yolda ilerlemeli bilemeyiz. Bunu bir tek Allah c.c bilir. Sakın “Bana bir şey olmaz ben kendimi biliyorum bu imtihanla karşılaşmam” Demeyin Rabbim öyle imtihanlarla sınar ki dediğiniz her şeyden siz utanırsınız. Bir bakarsınız ak dediğiniz kara, kara dediğiniz ak çıkar. İnsanları yargılayarak nereye varılır. Hiç düşündünüz mü? İmtihan da olan bir mümine arkanızı dönmeyi siz kendinize nasıl yakıştırırsınız? Söyleyin bana kendi iç dünyanızla hiç yüzleştiniz mi? Aslına bakarsak en sevdiğim yazarlardan Cahit Zarifoğlu’nun dediği gibi “Herkes kendi işine baksın değil. “Herkes kendi içine baksın böyle daha güzel.”  Yaptığınız davranışları kendi içinizde muhasebe ettiniz mi?

Yıktığınız duvarları tamir etmek için bir çaba sarf ettiniz mi? Önce bunu kendinize sorun. Kalbiyle seven, sayan, sizin yanınızda en zor anınızda olmalı. Oradan oraya laf taşıyıp sizi yargılayan değil! Bu kim olursa olsun değişmez. Belki diyeceksiniz ki “Aile fertlerimiz bize yüz çevirdi ve yargıladı” Kan bağınız olan insanların size karşı olan tutumunu doğru bulmuyorum ancak; Bir atasözünün de dediği gibi “Et tırnaktan ayrılmaz” bunu unutmamalısınız. Üstadım Necip Fazıl Kısakürek’e bir soru yöneltilmiş, kırılan kalp yine sever mi? Üstat da; Evet demiş,  Adam peki demiş,-Üstadım siz hiç kırılan bardaktan su içtiniz mi? Üstat da cevap vermiş; Peki sen hiç bardak kırıldı diye su içmekten vazgeçtin mi? Demem o ki; belki çok incindiniz, üzüldünüz lakin zaman her şeyin ilacıdır.

“Ne güzel söylemiş fuzuli; “Allah’ım! Ya çektiğim sıkıntılara göre bana güç ver; Ya gücümün   yettiği kadar sıkıntı!...” Rabbim kimseye kaldıramayacağı yük vermez. Zamanı geri  getiremeyiz.  Önümüzdeki yola bakarak ilerlemeli ve daima yaşanan her şeyden bir ders çıkararak yol almalıyız. Size karşı yargısız infaz yapan, haddini hududunu bilmeyen, kendi bildiğini doğru bulan, sağda solda sizin hakkınızda yalan konuşan insanları Allaha havale edin. Ve hatta kızmayın kızmak yerine bilakis, hakkınıza girerek sizin günahınızı aldıkları için teşekkür etmelisiniz. Allah kerimdir, o ne güzel vekildir.

Şunu unutmayalım ki, bizler aciz bir kuluz yalan dünyada ne ekersek onu biçeriz. Adalet hak yolunda tecelli edecektir.

Kalın sağlıcakla…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.