Yumurta, protein, yağ, vitamin bakımından önemli olduğundan büyüme ve gelişmede rol oynar. Beyazının besleyici değeri fazla değildir. Hem sindirimi daha zor hem de alerjik etkisi olduğundan önce sarısı verilir. Yumurta çocuğa ilk kez 5. aydan itibaren sarısı katı pişmiş olarak verilir.
Yumurta yıkandıktan sonra 10 dakika haşlanır, sarısı ayrılır. 1 çay kaşığından başlayarak yumurta sarısı verilir. Alerji yapıp yapmadığı kontrol edilerek, hergün miktarı arttırılarak ve 1 yumurta sarısına kadar devam edilir. Beyazı 1 yaştan sonra verilir.
Yumurta sarısı, sütle ezilerek ya da sebze çorbalarına ilave edilerek verilebilir.
Yumurta 10 dakikadan fazla kaynatılırsa sarısının etrafında yeşil
halka oluşur, sindirim bozulukluğuna yol açacağından yeşil halka oluşmuş yumurta çocuğa verilmemelidir.
ETLER VE SAKATATLAR
Etler hayvansal protein kaynaklarıdır. Proteinler vücutta hücrelerin yapılmasını dokuların yenilenmesini sağlar. Ayrıca proteinler vücudun büyüyüp, gelişmesini, hastalıklara karşı
dirençli olmasını da sağlarlar.
Efler, haşlanıp ezilerek çorbalara katılarak ve köfte yapılarak çocuğa verilebilir. Çocuğa verilecek sebze çorbalarına et; kıyma veya parça olarak konulur. İyice ezilir ve azdan başlanarak verilir. Birinci yaş içerisinide et ezilerek ikinci yaştan itibaren iyice pişirilerek küçük parçacıklar halinde hazırlanmalıdır.
Sakatatlar hayvanın iç organları ile baş, karaciğer, böbrek ve ayaklarıdır. Sakatatlar etten daha ucuz ve besin değeri üç kat daha fazladır.
Sakatatlardan karaciğerde protein, kan yapımındaki gerekli demir ile B gurubu vitaminleri etten daha fazladır.
Beyin ise vitamin ve madensel madde bakımından zengindir.
Karaciğer ve beyin pişirilmeden önce yıkanıp zarları soyulmalıdır. Zarları soyulan karaciğer ve beyin az suda pişirildikten sonra ya ezilerek ya da püre makinasından geçirilerek kullanılır.
Karaciğer ve beyin bebeklere önce bir çay kaşığı kadar verilir. Daha sonra bu miktar bir iki yemek kaşığına kadar arttırılır. Bunlar sebze çorbasına katılarak ya da tek başına verilir.