güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Süt Çocuğunda Beslenme Problemleri 2

Yazının Giriş Tarihi: 23.12.2023 06:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.12.2023 00:38

Alerji:

Besin alerjisi vücudun bazı yiyeceklere karşı aşırı duyarlılık göstererek normalin dışında tepki

vermesidir.

Belirtileri : Bu tepki, kusma, ishal, ödem, idrar yapmada zorluk, yorgunluk, deride kızarıklıklar şeklinde kendini gösterir.

Yiyecek alerjisi genelde iki tipte kendini gösterir:

1- Yiyecek yenir yenmez belirtiler kendini ortaya çıkartır. Deniz ürünleri, balıklar, çilek ve ceviz gibi yiyecekler bu tür alerjiye sebep olur.

2- Yiyecekler yendikten uzunca bir süre sonra belirtiler görülür. Genellikle tahıl ürünleri, süt, yumurta, et, çikolata ve baklagillerde ortaya çıkar. Yiyeceklere karşı alerjik tepkiye, alerjik yiyeceğin yenen miktarı veya yenme sıklığı etki edebilir. Yiyeceklerin alerjik tepki göstermesinde pişme derecesi de önemlidir. Genellikle çiğ yiyecekler pişmiş olanlardan daha alerjiktir. Yiyecek alerjisinin tanısı, diyetin geçmişi incelenerek yapılır. Kalıtım alerjide önemli olduğu için önce bu durum incelenir. Deri testinin de iyi sonuç verdiği belirtilmektedir. Günlük alınan yiyecek tür ve miktarı saptanır, şüphelenen yiyecek belirlenir. Bu yiyecek dört gün süreyle diyetten çıkarılır, 5. gün tekrar eklenerek alerjik etkisi olup olmadığı denenir. Alerjiyi yapan yiyecek saptandıktan sonra diyetten çıkarılır. Alerjik yiyecek bebeğin beslenmesi için çok gerekliyse önce yiyeceğin miktarı azaltılır. Alerjik belirtisi devam ederse yiyecek kısa bir süre için diyetten çıkartılır. Bu süre mümkün olduğu kadar kısa olmalıdır, sonra yiyecek tekrar denenir. Çoğu zaman çocuk büyüdükçe alerjik yiyeceğe alıştığı görülmüştür.

Bebekler için en önemlisi süt alerjisidir. Süt alerjisi genellikle hayvan sütündeki bir veya daha çok sayıdaki proteine olan duyarlılık sonucudur. Bazı bebeklerde süt alerjisi ilk aylarda, bazılarında ilk üç yılda görülebilir. Bazılarında ise yetişkinliğe kadar sürebilir. Yapılan denemelerle süt diyetten çıkartılarak çocuk sütün yerini tutabilen yiyeceklerle beslenir. Bazı durumlarda çocuk yalnız belirli hayvanın sütüne alerjik olabilir. Örneğin, yalnız inek sütüne alerjik olan çocuk keçi sütü alabilir. Sütün yanında yumurta gibi birkaç yiyeceğe birden alerji gösteren çocukların beslenmesi oldukça güçtür. Bu durumda diğer yiyeceklerle dengeli

ve yeterli bir diyet düzenlenmelidir.

Besin alerjisi olan bebeklerin beslenmesinde TEMEL İLKE; alerjik besinin diyetten çıkarılarak yerine eş değerde başka bir besinin konması, yeterli ve dengeli bir beslen-

menin sağlanmasıdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.