güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

A_Hikâye Kitabının özellikleri

Yazının Giriş Tarihi: 03.01.2024 07:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.01.2024 23:53

- İçeriksel özellikler:

Hikâye kitabı seçilirken öykünün çocukların gelişim seviyesine uygun olmasına özen gösterilmelidir. Ancak çocuklar için uygun bir düzenleme yapılarak klasik değeri olan masal, hikâye, roman, gezi ve inceleme yazısı, portre, fabl, destan, efsane vb. türlerden de seçilebilir.

öykü basit ama doyurucu, kısa ve ilgi çekici bir şekilde işlenmelidir. Eğlendirici ve aynı zamanda da düşündürücü bir şekilde yazılmalıdır. Kitabın konusu iyi planlanmış olmalıdır. Konuda bir ana olay olmalı, diğer olaylar bu ana olayın etrafında oluşturulmalıdır. Ayrıca olayların akışında süpriz öge bulunmalı, çocuklar öykü anlatılırken daha sonra neler olacağını merak etmelidir. Kitabın dili doğru ve güzel bir dil ile yazılmalı, sanatsal bir değere sahip olmalıdır.

öyküde yer alan kahramanlar genellikle hayvanlar, bitkiler doğada yer alan nesneler ve insanlar olabilirler. Kahramanlar genellikle iyi karakter özelliklerine sahip olmalı, canlı, hareketli, dinamik, doğru düşünen, çocuklara olumlu duygu, düşünce ve davranış kazandırma özellikleri bulunacak şekilde olmalıdır. Çocuklar kahramanlardan bir tanesini kolayca tanıyabilmelidir. Olumsuz özelliklere sahip kahramanlar ise hiçbir zaman başarıya ulaşmamalıdır.

- Biçimsel özellikler:

Resimli çocuk kitapları, yetişkinler için hazırlanmış olan kitaplar ile benzerlik gösterir. Kitabın bir dış kapak sayfası bulunur. Bu sayfa içindeki sayfalardan daha kalındır. Genellikle karton veya ince mukavvadan hazırlanır. Bu sayfada iri puntolar ile yazılmış kitabın adı, kitabın adına uygun bir resim (bu resim kitabın iç sayfalarındakilerden biri de olabilir) bulunur. Bu resim ilgi çekici olmalı ve özenerek hazırlanması gerekmektedir. Çünkü 0-6 yaş grubundaki çocuklar henüz okuma yazma bilmedikleri için bu sayfadaki resme bakarak kitabı okumak isterler ya da istemezler. Ayrıca bu sayfada yayınevinin adı veya amblemi, eğer seriden oluşan bir kitap ise seri numarası vb. bilgiler yer alır. Kitabın içinde kapaktan sonra boş bir sayfa bulunmalıdır. Boş sayfadan sonra iç kapak bulunur. Bu sayfada da kitabın adı ve resim bulunur. Ayrıca kitabın yazarı, resimleyen, yayınevinin adı ve adresi gibi bilgiler yer alır.

Daha sonra öykünün yer aldığı iç sayfalar yer alır. İç sayfa temel olarak büyük bir resimden oluşur. Resim tek bir sayfaya yerleştirileceği gibi açıldığı zaman görülebilen iki sayfaya da yerleştirilebilir. Zemin etrafına çerçeve yapılmamalıdır. Ancak kahramanları ve olayları gösteren figürlerden başka arkada kalan zeminin (fonun) de uygun renkte boyanması gerekmektedir. Resimler genellikle sayfanın 3/4 ünü veya 4/5 ini kaplayabilir. Sayfadaki geriye kalan boşlukta resimle uyumlu olacak şekilde öykünün yazıları bulunur. Yazı büyüklükleri çocukların yaşlarına göre değişmekle birlikte ondört puntodan daha küçük olmamalıdır. Ondört ve üzerindeki punto büyüklükleri çocukların dikkatini daha çok çeker.

Kitabın sayfaları mat olmalıdır. Parlak renkler çocukların gözlerini yorar. Sayfa kirli beyaz veya çok açık renklerde de seçilebilir. Kitabın boyutları küçük orta ve büyük boy olarak hazırlanabilir. Ancak büyük boy kitaplar çocukların daha çok dikkatini çekmektedir. Zaman zaman kenarları şekilli veya kahramanın duruşuna göre kesilmiş olan kitaplar tercih edilir. Bu tür kitaplar çocuklara dinamiklik sağlar. Resimlerin ve öykünün yer aldığı sayfa sayısı çocukların gelişim özelliklerine ve bu konudaki deneyimlerine göre düzenlenmelidir. Kendisine sık sık kitap okunan veya kitaptan hikâye anlatılan çocuklar için sayfa sayısının çok az olmaması gerekmektedir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.