Her eğitimde ya da her koçluk seansında mutlaka ama mutlaka önüme çıkan Başarıya engel olarak gördüğüm en önemli sorunun kişisel zamanın etkili kullanılamaması olmuştur. Bu aslında bir ‘’Zaman Yönetimi ‘’ sorunudur. Gerek özel gerek kurumsal eğitim verdiğim her şirket ya da Belediye de de personelde bu sorun çok sık çıkar karşıma. Peki Başarılı olmamızı önemli ölçüde etkileyen bu sorunu nasıl çözeriz.? Öncelikle bu sorunu tanımlayalım; Zamanı etkili yönetememek, gün içinde yapmanız gereken işleri önem sırasına göre planlayamamak ve araya daha önemsiz işlerin girmesine izin vermenizle oluşan durumdur.
Peki zaman hepimiz için 24 saat iken nasıl oluyor da bazılarımız bu 24 saate işini, evini, sosyal yaşamını, sporunu sığdırabiliyorken, bazılarımız da sadece bile işini zor yetiştirip gece geç vakitte evine ancak gidebilip sadece uyumaya zaman ayırabiliyor. Oda zorla.
Zamanı etkili yönetebilmenin en önemli gerekliliği, ÖNCELİKLENDİRMEYİ İYİ YAPMAKTIR. Evet önünüzdeki işler çok olabilir, ajandanız dolu, baş etmeniz gereken bir sürü dosya var ve daha maillerinize bile cevap veremediniz. Bunların hepsi size ait işler ve hepsini de yapmanız gerekiyor. İşte önceliklendirme bu yüzden çok önemlidir. Önce miadı olan işler, sonra sırasıyla önemine göre sıralanmalı en sona yarım; kalmış ama çok ivedi olmayan işler yapılmalı. Bunu iyi planlamalı ve araya başka işlerin girmesine izin vermemelisiniz. Programınıza sadık kalmayacaksanız yapmanın ne anlamı ver ki öyle değil mi.:) Sabah mesainizin en fazla 15 dakikasını günü planlamaya ayırıp işe koyulun. Araya girecek plansız işlere yada enerji vampirlerine izin vermeyin.
Zamanı etkili yönetebilmek için güne erken başlamak da çok önemli. Yani ne kadar erken başlarsanız o kadar iş sığar. Sabah gazetelerinize göz gezdirmek (bunu internetten yapmak ta çok zaman kazandırır size), maillerinize cevap vermek gibi şeyleri mesai öncesi yaparsanız bu size günün sonunda tamamlanmış en 1 tane iş olarak geri döner.
Zamanı farkında olmadan ziyan ettiğimiz bir diğer alan TOPLANTILAR. Ah o uzun uzun konuşulan, çaylı kahveli toplantılar. Etkili toplantı için toplantının katılımcılarını doğru seçilmelisiniz. (Konuyla direkt ilgisi olan muhataplar davet edilmeli.), toplantıya mutlaka tüm katılımcıların hazırlanıp gelmesi çok önemli. Toplantı gündemi önceden mutlaka belirlenmeli. Toplantının başlama ve bitiş saati de katılımcılara önceden bildirilmiş olmalı. Ki bu detaylara uyduğunuz taktirde etkin ve verimli toplantılar düzenleyip o saatler süren artık muhabbete dönüşmeye başlayan toplantıların performansınızı olumsuz etkilemesine engel olmuş olacaksınız.
Önümüzdeki hafta bu zaman vampirleri konusunu işlemeye devam edeceğim. Bu konu bizim ana başlığımızı yani ‘’ Başarılı olmak için yapmanız gerekenler ‘’i oluşturan 2. Bölüm olacak. Malum zamanımız çok kıymetli. O sebeple yazımı çok uzun tutmamaya dikkat ediyorum. Umuyorum ki hem keyifli hem faydalı biz yazı olmuştur.
Harika bir hafta sizi takip etsin.
Sevgiler…