Son yıllarda ChatGPT’nin çıkmasıyla yapay zekâların geliştiğini önceki yazılarımdada bahsettim. Öne çıkan bu yapay zekâlara uyum sağlayan siber suçlarda tabikide ortaya çıkıyor. En çok kullanılan yapay zekâların isimlerini kullanarak bu yapay zekâlara benzer sahte yapay zekâlar ile kullanıcıları yemleyerek kötü amaçlı yazılımlar dağıtıyorlar. Bu kötü amaçlı yazılımlar iyi niyetinizden veya merakınızdan faydalanarak kötü amaçlı bağlantılara tıklamanızı veya içine kötü amaçlı yazılım gizlenmiş uygulamaları indirmenizi sağlıyor. İşin ilginç tarafı ise bu yazılımları yaymak içinde yapay zekâları kullanıyorlar. Video yapımında Sora, görüntü oluşturmak için ise Midjourney gibi yapay zekâları kullanarak kötü amaçlı yazılımlarını yaymak için kullanıyorlar.
ESET 2023 yılının ikinci yarısında ChatGPT’ye benzer sahte 650 binden fazla kötü amaçlı kullanılan alan adlarını erişime engelledi. Bu kötü amaçlı yazılımların çoğu sosyal medyadaki bir bağlantıya tıkladıktan sonra veya e-posta yoluyla sizi bu sayfalara ulaştırıyor. Hepimizin karşısına Facebook veya Instagram reklamları çıkıyor. Bu reklamlarda yapay zeka sitelerine götürmeyi vaat eden ve belirttikleri siteye gitmeyip farklı sitelere yönlendiren reklamlarda var. Bu gibi reklamlara dikkat edin.
Neler risk altında olabilir?
Cep telefonunuzdan bir uygulama indirmek için tıkladığınızda bilgi hırsızlığı kurbanı olabilirsiniz. Bir bilgisayar korsanı cep telefonunuzu uzaktan kontrol edebilir. Bu erişimde en hassas bilgilerinizi ve finansal bilgilerinizi çalmak için kullanabilir veya başkalarının bilgisayarlarına da saldırmak için kullanabilirler. Kişisel bilgilerinizi de dolandırıcı kullanabilir. Yapay zekâ kullanılarak, sahte videolar, ses kayıtları, kişilerin kimlikleri taklit edilerek dolandırıcılık, sahtekarlık ve itibar zedeleme gibi amaçlarda kullanılabilir.
Kötü amaçlı yapay zekalardan nasıl kaçınılır?
Sadece resmi uygulama mağazalarından uygulamalar yükleyin. Google Play ve App Store kötü amaçlı yazılımları ayıklamak için titiz inceleme süreçleri vardır. Bunların dışında mağaza dışından yani üçüncü taraftan web sitelerden uygulama indirmeyin. Bu gibi resmi olmayan sitelerin kötü amaçlı yazılım olması çok yüksektir. Uygulama mağazalarından geliştiricinin bilgilerini kontrol ederek doğrulayın. Şüpheli uygulamaları tespit etmenin bir kolay yolu da kullanıcı yorumlarına bakmak ile olabilir. Kötü yazılmış yorumlara, sorunları vurgulayan olumsuz geri bildirimlere dikkat edin. Sosyal medya platformlarındaki dijital reklamlar kötü amaçlı uygulamaları dağıtmak için yaygın bir yerdir. Bilmediğiniz reklamlara tıklamak yerine emin olmak için uygulama mağazasından arayın ve bulun. Bilgisayarınıza veya telefonunuza bilinen virüs programlarını kurabilirsiniz. Daha önceden yazmış olduğum ‘Dijital güvenliğinizi nasıl arttırırsınız?’ başlıklı köşe yazımı inceleyerek virüslerden kurtulmanızı ve daha dikkatli olmanızı sağlayacak bilgileri edinebilirsiniz. İlgili yazıma gitmek için tıklayın.
Son olarak tüm çevrimiçi hesaplarınız için çok faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin. E-posta veya sosyal medya üzerinden gelen şüpheli bağlantılara karşı tetikte olun. Özellikle kişisel bilgilerinizi isteyen mesajlara karşı temkinli davranın. Her zaman dikkatli ve uyanık olun. Bilgisayarlarınızda bilinen virüs programlarından kullanın.
Kişisel verilerinizi internette ne kadar paylaşıyorsunuz? Bu konuda daha dikkatli olmayı düşünüyor musunuz?