Günümüzde Sosyal Medya modern yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Birçok insanın uyandığında ilk yaptığı şey sosyal medya hesaplarını kontrol ettiğini söyleyebilirim. Kullandığımız bu platformlar yalnızca bireylerin değil aynı zamanda şirketlerin, markaların ve hatta devletlerin iletişim ve etkileşim araçları arasında yer alıyor. Durum böyle olunca Türkiyede bu küresel dijitalleşme sürecinde en aktif aktörlerden biri. Ülkemizde sosyal medya platformları ne kadar kullanılıyor? sorusunu bu yazımda cevaplayacağım.
Türkiye’de 75 Milyon Sosyal Medya Kullanıcısı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı açıklamaya göre, Türkiyede 75 Milyon sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Bu rakam dünya genelinde sosyal medya kullanıcılarının %1,4’ü oluyor. Dünya nüfusuna göre kıyasla küçük bir oran gibi olsada Türkiye’nin nüfusunu dikkate aldığımızda, 85 milyonluk nüfusun %88’i sosyal medya kullanıcı oluyor. Yani 10 kişiden 9’u sosyal medyada aktif diyebiliriz. Bu durum sosyal medyanın yalnızca bir eğlence platformu olmadığını aynı zamanda bir iletişim, bilgi edinme ve iş yapma platformu haline geldiğinide gösteriyor. Ülkemizde genç yaşlı demeden herkesin bir şekilde sosyal medya platformlarına dahil olduğu bu dijital dünyada tabikide kişisel verilerin korunması doğru bilgiye erişim ve sosyal medyada geçirilen sürenin yönetimi gibi konularda çok önem kazanıyor.
Ülkemizde İnternet Kullanım Süresi Dünya Ortalamasının Üzerinde
Yapılan açıklamanın devamında ise Türkiyede günlük internet kullanım süresi günde 7 saat olarak açıklandı. Bu süre dünya ortalamasının %8 üzerinde. Teknolojiye bağlı bir toplum olmamız işlerin dijital ortamda hızlıca halledilmesinide sağlıyor. Elimizde olan akıllı telefonlar ile her işimizi kısa sürede çözüyoruz. Bu kadar uzun süre çevrim içi kalmanında bazı etkileri özellikle çocuklar ve gençler arasında dijital bağımlılık, dikkat eksikliği ve fiziksel aktivitelerin azalması gibi sorunlar baş gösterebiliyor. İphone telefonlarda Ekran süresi olarak bildiğimiz kısıma gelip sosyal medya veya herhangi bir uygulamada ne kadar süre geçirdiğinize bakabilirsiniz. Android telefonlarda var mı bilmiyorum. Örneğin benim dün telefon kullanma sürem 1 saat 56 dakika. Bu sürenin içerisinde Youtube, Instagram, Safari, WhatsApp gibi uygulamalar var. Ekran süresi kısmında dikkatimi çeken bir yer ise Uygulama Sınırları kısmı. Bu kısımda Uygulamalara belirlediğiniz süre kullandığınızda son 5 dakika kala sizi uyarıyor. İphone telefonlarda bu özellik sosyal medyada veya herhangi bir uygulamada ne kadar süre geçirmek istediğinizi siz belirleyebilirsiniz.
Dijital Dünyada Güvenlik
Daha önce yazmış olduğum ‘Dijital güvenliğinizi nasıl attırırsınız?’ ilgili yazımda, Virüs programı kullanmak dijital güvenliğinizi korumanın hayati bir adım olduğundan bahsetmiştim. Modern antivirüs programları yenilikçi tehditlere karşı güncel koruma sağlayarak dijital ortamda güvenliğinizi en üst seviyeye çıkarır. Konu ile ilgili yazımı okumak ve daha detaylı bilgi almak için tıklayın. Bir diğer köşe yazımda ise Dijital Dünyada ‘Şifre Yöneticileri Ne Kadar Güvenli?’ konu başlıklı yazımıda okumanızı tavsiye ederim. Bu yazımda ise, güçlü şifrelemele yeteneğine sahip mevcut en iyi şifre yönetici uygulamalarını listeledim. İlgili yazıya gitmek için tıklayın.
Son olarak, sosyal medya ve internet kullanımının hayatımızdaki yeri her geçen gün dahada artıyor. Türkiye’nin bu dijital dönüşüm sürecinde hızla ilerlemesi hem bireysel hem de toplumsal gelişim açısından büyük fırsatlar sunuyor. Ancak bu gelişim beraberinde sorumlulukları da getiriyor. Bilinçli internet kullanımı, doğru bilgiye erişim ve dijital dünyada güvenli bir şekilde var olabilmek üzerinde durulması gereken önemli konular. Dijital dünyada güvenliğinize ve gizliliğinize önem veriyorsanız yukarıda bahsettiğim köşe yazılarımı mutlaka okuyun.
Siz sosyal medyayı günde ortalama ne kadar kullanıyorsunuz? Sosyal medya platformları arasında en çok hangi platformu tercih ediyorsunuz ve neden?