güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

10 Adımla Bilgisayarınızı Hızlandırma

Yazının Giriş Tarihi: 10.08.2024 13:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.08.2024 13:13

Bazen bilgisayarımız yavaşlar donmalar kasmalar olabilir. Bu gibi durumlar işinizi yaparken veri kaybına veya saatlerinizi kaybettirecek durumları karşınıza çıkarabilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için bilgisayarınızın bakımını yapmanız gerekmektedir. Bu yazımda bilgisayarım yavaşladı, eskisi gibi performansında değil diyenler için 10 adımla bilgisayarınızı hızlandırmayı anlatacağım.
Günümüzde vazgeçilmezlerimiz arasında giren bu elektronik aletler tabikide zamanla teknoloji ilerledikçe performans kayıplarına, hatalara veya donanım arızalarına neden olabilir.
Öncelikle bilgisayarınız yavaşladıysa yapılması gereken günümüz teknolojilerine uyumlu olup olmadığını araştırmak gerekir. Yani bilgisayarınızı uzun yıllar önce almışsanız yapılması gerekenler donanım yükseltmesi ve temiz bir windows kurulumu ile çözümü olur. Fakat bilgisayarım yeni kasmalar donmalar oluyor derseniz bu yazımdaki adımları takip ederek sizde bilgisayarınızı hızlandırabilirsiniz.
Eski Bilgisayarı Hızlandırma Nasıl Yapılır?
Öncelikle eski bir bilgisayar kullanıyorsanız ilk yapmanız gerekenlerden biri bilgisayarınızın sabit diskini değiştirmeniz ve SSD disk takmanız olmalıdır. SSD diskler verileri elektronik olarak depolar ve bu da diğer eski içerisinde dönen disk olan HDD’ye göre daha hızlı performans gösterir. Bu yüzden bilgisayarınız açılış hızı ve performansı artar. Sadece SSD değiştirerek eski bilgisayarlarınızı geçici olarak performans arttırabilirsiniz. Zamanla bilgisayarınızda veriler birikeceğinden ve bazı donanımlarınızın yetersizliğinden yine donmalar veya kasmalarla karşılaşabilirsiniz. Eski bir dizüstü bilgisayarınız varsa öncelik olarak SSD takıp sonrasında bilgisayarınızın markasının sitesine girip anakart özelliklerinden ne kadar ram desteklediğini kontrol edip uygun desteklenen ram’e göre ram alıp yükseltme yapabilirsiniz. Her dizüstü bilgisayar ram yükseltmesi desteklemez çünkü anakartları örneğin 8gb ram’e göre yapılmış olabilir. Siz bu dizüstü bilgisayara 16gb ram takıp çalıştıramazsınız. Dizüstü bilgisayarın markasının sitesine girip anakartın desteklediği özelliklere göre dizüstü bilgisayarlarda donanım yükseltebilirsiniz. Donanım yükselttikten sonra aşağıda anlattığım adımları takip ederek bilgisayarınızın performansını arttırabilirsiniz.
Yeni Bilgisayarlarda Hızlandırma nasıl yapılır?
Bilgisayarımı yeni aldım kasıyor bazende hiçbir şey yapamayacak şekilde takılmalar oluyor diyorsanız anlatacağım adımları takip ederek bilgisayarınızı hızlandırıp rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Yukarıda anlattığım gibi yeni bilgisayarlarda zamanla veri birikmesi ve harddisklerin dolmasından ya da bazı gereksiz çalışan uygulamardan dolayı kasmalara donmalara neden olabilir.
Bilgisayarı hızlandırmak için ilk yapılması gerekenler;
1.Adım:
Başlat > Ayarlar > Uygulamar > Uygulamalar ve Özellikler adımlarını takip ederek kullanmadığınız gereksiz programları kaldırarak başlayabilirsiniz. Burada bilmediğiniz programları Google’a yazarak ne işe yaradığını öğrenip ona göre kaldırmalar yapabilirsiniz.
2.Adım: Başlangıçta çalışan uygulamaları kaldırın. Bu yöntemi uygulamadığınızda daha bilgisayarınız yeni açıldığında kasmalarla karşılaşıyorsanız ilk yapmanız gereken yöntemdir.
Görev Yöneticisi > Başlangıç sekmesine tıklayın ve bilgisayarınızın açılışında otomatik olarak açılan programları devredışı bırakın. Görev yöneticisini nasıl açacağım? Diyorsanız, Ctrl + Alt ve Del tuşlarına sırasıyla bastığınızda ekrana gelen kısımdan Görev Yöneticisi’ne tıklayın. Bir diğer yöntem ise Başlat durum çubuğuna sağ tıklayıp Görev Yöneticisi’ne tıklayın. Açılan pencereden soldan Başlangıç Uygulamarı sekmesine tıkladığınızda en solda başlangıçta açılan programları listeleyeceksiniz. Buradan bilmediğiniz uygulamaları devredışı bırakmayın. Yine Google’dan bilmiyorsanız araştırmanızı yapıp devredışı bırakabilirsiniz. Örneğin, bilgisayar açılışında Skype.exe uygulaması veya OneDrive.exe uygulaması var. Bunlardan herhangi birine sağ tıklayıp devredışı bırak tıklayıp başlangıçta açılmasını kapabilirsiniz. Böylelikle bilgisayarınızın açılışı daha rahat ve hızlı şekilde kullanılabilir olacaktır.
3.Adım: Herhangi bir Disk temizleme aracı kullanarak geçici dosyaları, geri dönüşüm kutusundaki veya gereksiz sistem dosyalarını temizleyerek yapabilirsiniz. Bu yöntem için internetten kullanmak istediğiniz programı araştırma yaparak bulabilirsiniz.
4.Adım: Eğer hala HDD kullanıyorsanız bilgisayarınızın performansını büyük ölçüde arttıracak bir SSD diske geçin.
5.Adım: Bilgisayarınızın Ram miktarına bakın. Günümüzde 8 gb Ram şuan bazı durumlarda kasmalar yaratabilir. 8 gb Ram’den düşükseniz anakartınızın desteklediğine göre ram yükseltebilirsiniz. Şuan için günümüz teknolojisine en uygun çift kanal olarak 16 gb ram kullanmaktır. Ram’i yükselttiğinizde performans artışını gözle göreceksiniz.
6.Adım: Bilgisayarınızda Antivirüs programı kullanıyorsanız zararlı yazılım olup olmadığını kontrol etmek için tam bir tarama yapın. Eğer kullanmıyorsanız ücretsiz veya ücretli bir Antivirüs programı yükleyip tarama gerçekleştirebilirsiniz.
7.Adım: Bilgisayarınızda bazen donmalar sürücülerin eski olmasından kaynaklıda olabilir. Donanım sürücülerini güncel tutunuz. Donanım sürücülerinizi bilmiyorsanız bunun için bilgisayarınızda takılı olan donanımları gösteren uygulamalar var. Bu uygulamaları yükleyerek bilgi sahibi olup internet üzerinden orijinal sitelerinden güncelleyebilirsiniz.
8.Adım: Kullandığınız internet tarayıcısında farkında olmadan birçok pencere açarak yeni sekmeler açıyoruz. Bu durum bilgisayarınızın yavaşlamasınada yol açabilir. Bilgisayarınız kasıyorsa minimum sekmede kullanarak bu kasmayı düşürebilirsiniz. Kullandığınız tarayıcı geçmişini silerekte bu kasmaları birazda olsa düşürebilirsiniz. Bunun için bazı programlar var veya tarayıcı ayarlarından geçmişi silerekte yapabilirsiniz.
9.Adım: Windows’u güncel tutun. Bu adım en önemli adımlardan biridir. En son güncellemeleri yaparak performans ve güvenlik iyileştirmelerinden faydalanırsınız.
10.Adım: Yukarıda bahsettiğim tüm adımları yaptığınızda bile bilgisayarınız kasıyorsa ya donanımı düşüktür ya da bazı etkenlerden dolayı oluyor olabilir. En kesin çözüm tekrardan kurulum yapmaktır. Günümüzde artık bilgisayarları sıfırlamak çok kolay oldu. Önceden CD sürücülerle birçok işlem yapıp formatlar atıyorduk şimdi ise yapımı çok kolay.
Başlat’ı açıp sıfırla yazdığınızda, ‘Bu bilgisayarı sıfırla’ seçeneğine tıklayın. Açılan pencereden ‘Bilgisayarı sıfırla’ sekmesine tıklayın. Bu açılan pencere çok önemlidir burada dikkatli olun. ‘Dosyalarımı sakla’ seçeneğini seçerseniz, bilgisayarınızda C sürücüsüne yüklü belgeleri ve masaüstündekileri yedekler saklar. Diğer ‘Her şeyi kaldır’ seçeneğini seçerseniz tüm dosyalarınızı uygulamalarınızı ve ayarlarınızı kaldırır. ‘Dosyalarımı sakla’ olarak seçtiğinizi varsayarak devam ediyorum. Bu seçenekten sonra açılan pencereden ‘Yerel yeniden yükle’ seçeneğine tıklayıp devam edip bilgisayarınızı kolay bir şekilde sıfırlayabilirsiniz. Bilgisayarınızın sıfırlamasında hiçbir şeye dokunmadan masaüstü gelene kadar bekleyin. Bu adımları takip ederek bilgisayarınızı sıfırlayabilirsiniz.
Tüm adımları uyguladıktan sonra bilgisayarınızın kasması veya donmaları devam ediyorsa bir uzamana danışmanızda fayda var.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.