güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

TURPGİLLER KANSERDEN KORUYOR

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:48

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uslu, turpgiller familyası sebzelerin kanser önleyici etkisi bulunduğunu söyledi.

Gazi üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, turpgiller familyasına ait sebzelerin başta akciğer, prostat, bağırsak ve göğüs kanseri olmak üzere neredeyse tüm kanser türlerine karşı hem koruma hem de ilaç gibi iyileştirme özelliği olduğunu
belirtti, Uslu, lahana, karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası, beyaz ya da kırmızı turp gibi sebzelerin
kanserli hücreler üzerinde adeta kanser ilaçlarıyla aynı etkiyi gösterdiğini savundu.

Turpgiller familyası sebzelerin kanser önleyici etkisinin, içerdikleri kanser hücrelerinin üremesini
engelleyen kimyasal izotiyosiyanat maddesi adı verilen bitki kimyasallarından kaynaklandığını
ifade eden Uslu, "İzotiyosiyanatlar açısından en zengin diğer turpgiller lahana, kıvırcık, marul,
brokoli ve özellikle karalahanadır.

Bu maddenin bozulmaması için turpgillerin mümkün mertebe çiğ ve taze yenilmesi gerekiyor.
Örneğin brokoli filizleri, olgun brokoliye göre 30 kat fazla izotiyosiyanat içermektedir" dedi.
"İzotiyosiyanat kimyasalı en fazla kapari bitkisinde bulunuyor”

Uslu, izotiyosiyanat adı verilen kimyasal maddenin sebzeler doğrandığında, çiğnendiğinde ve
sindirildiğinde ortaya çıktığını anlatarak, şöyle devam etti:
"İzotiyosiyanat kimyasalı en fazla kapari bitkisinde bulunuyor.

Günümüzde marketlerde rahatlıkla turşusunu bulabildiğimiz kapari bitkisinde yüzde 40 metil
izotiyosiyanat, yüzde 21 izopropil izotiyosiyanat ve yüzde 6 butil izotiyosiyanat mevcut. Kapari çok
etkili kanser önleyici ve iyileştirici besindir." Avrupa ülkelerine tonlarca ihraç edilen kapari
bitkisinin, Türk halkı tarafından neredeyse hiç tüketilmediğine dikkati çeken Uslu, "Belkide o
ülkelere göre, ülkemizde daha fazla görülen kansere yakalanma oranına, yüksek miktarda sigara
tüketiminin yanı sıra turpgiller ve özellikle kapari gibi kanser önleyici besin maddelerini çok fazla miktarda, çiğ ve pişirilmeden tüketmememiz neden olmaktadır" diye konuştu.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.