M-Onep Etiler Kliniği’nden Dermatolog Dr. Ömür Tekeli; antioksidan hapların eksik tüketilen meyve sebzeye alternatif olarak kullanıldığını, bir doktora danışmadan gelişigüzel alınan bu hapların düzenli meyve ve sebze alımına alternatif olamayacağını belirtiyor. Hap formundaki antioksidanların fazlası tam tersi bir etki yapabilirken antioksidanlarca zengin doğal beslenmenin hiçbir riski yok.
Oksidan nedir?
İnsan ömrü boyunca sürekli oksidanlara maruz kalır. Serbest radikal olarak adlandırılan bu
ürünler sağlıklı veya hastalıklı reaksiyonlar sırasında oluşabilen, eşlenmemiş elektronu bulunan
atom ve moleküllerdir. Reaktif oksijen ürünleri (ROS) sağlıklıyken de, hastalık koşullarında da
oluşabilir. Her şeyin yolunda gittiği normal koşullarda yaklaşık %1 oranında ROS oluşur. Yoğun egzersiz esnasında, mikrobik infeksiyonlarda, kronik inflamatuar hastalıklarda, alerjik hastalıklarda,
yüksek oksijen basıncında, hava kirliliği, sigara dumanı, pestisid, insektisid gibi böcek ilaçlarına, radyasyon, ilaç ve çeşitli toksik maddelere maruziyetlerde, kanlanmanın bozulup düzeldiği durumlarda serbest oksidanlar artış gösterir.
Antioksidanlar nasıl çalışır?
Antiksidanlar, oksidanların yıkıcı etkilerini azaltıp vücudun içeriden ve dışarıdan yenilenmesini sağlarlar. Antioksidanları hap olarak değil besinler yoluyla almak daha sağlıklıdır.
Diğer güçlü antioksidanlardan Selenyum(patates, pirinç, kaya balığında), Çinko (fasülye midye,
mısır gevreğinde), Demir (tavuk ciğeri, kırmızı et, midyede), Bakır(mercimek, soya, bezelyede)
ultraviyole hasarına karşı belirgin koruyuculukları ile tanınırlar.