Kuşburnu çayı soğuk algınlığından kronik yorgunluğa, tansiyonu düzenlemeden böbrek ve mesane rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığa fayda sağlıyor.
Kış geldi, grip vakaları arttı. Kış hastalıklarına karşı korunmanın formüllerinden biri de bitki çaylarının en vitaminli olanı
Kuşburnu. Portakaldan çok daha fazla C vitamini içeren kuşburnu çayının yapılmasında bazı püf noktalar yer alıyor. Kuşburnu
çayını demlerken şunlara dikkat edilmeli:
“Kuşburnu çayı demlemeden önce kurutulmuş kuşburnu meyveleri yıkanır. Sıcak suda haşlanır. Bu ilk kaynatma demleme değil,
özsularını açmak için yumuşatmadır. Onun için dem de pek çıkmaz. Sonra ıhlamur demler gibi kaynatılır, bekledikçe siyah çayda olduğu gibi zararlı maddeler
ortaya çıkmaz. İstenildiğinde tüketilebilir. İstenilirse damak tadına göre bergamut, karanfil, tarçın gibi aromalarla da içilebilir.
Ayva yaprağı yada elma kurusu gibi katkılar geleneksel kültürümüzde kuşburnu çayına katılmış ve yıllardır bir çok
hastalığa şifa niyetine kullanılmaktadır. Ama en çok tüketilen, lezzeti ve şifa olan
şüphesiz kuşburnu çayının kendisidir.”
KAN TEMİZLEME ÖZELLİĞİ VAR
Uzmanlar kuşburnu çayının faydalarını da şu şekilde sıralıyor:
“Kuşburnu, doğal C vitamini içeren kaynaklardan biridir.
Solunum yolu enfeksiyonları ve soğuk algınlığına karşı bedenin savunma sistemini güçlendirir.
Mevsimlerin geçiş dönemlerinde iyi bir koruyucudur. Kuşburnunun içinde Bl, B2, K, P vitaminleri,
protein, mineraller, potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve meyve asitleri vardır. Enfeksiyonlara ve soğuk
algınlığına karşı vücudun savunma sistemini güçlendirir. Kronik
yorgunluğa karşı da kullanılır.
Safra kesesi, böbrek ve mesane rahatsızlıklarında rahatlamayı sağlar. Yara iyileştirici ve kan temizleyici özelliği vardır. Enerji ve
büyüme kapasitesi üzerinde olumlu etki gösterir. Vücudu yaşlanmanın, sigara ve alkolün
etkilerinden korur. Aynı zamanda tansiyonu düzenler.” (İHA)