güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

GÜVENCE HESABI

Yazının Giriş Tarihi: 28.10.2023 00:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.10.2023 18:27

Çok da bilinmeyen İstisnai durumlar için getirilmiş bir sigorta güvencesi. Güvence Hesabı.

Bilindiği üzere zorunlu Trafik sigortası ''Trafikte zarar gören 3. kişilerin maddi ve bedeni zararlarını karşılamak için'' zorunludur. Kazaya karıştan taraflardan kusurlu olanın Zorunlu Trafik Sigortası, sadece karşı tarafın araç ve bedeni hasarını karşılar. Bu noktada, Zorunlu Trafik Sigortası teminatlar ve limitler dahilinde ve kusurluluk oranına göre hasarı karşılar. Kusurlu tarafın kendi aracında oluşan hasar ise Zorunlu Trafik Sigortası kapsamına girmemektedir. Eğer kendi aracınızda oluşan hasarlar için de güvence istiyorsanız, yaptırmanız gereken sigorta türü maliyetleri iyice artmış olan kasko sigortasıdır.

Ancak durum herzaman bu kadar sıradan olmayabiliyor. Örneğin aracınıza başka bir araç yüzde yüz kusurlu olarak çarptı ama sigortası bile yok veya çalıntı vs. İşte bu tip daha istisnai durumlar için 2007 yılında düzenlenmiş bir sigorta güvencesi olarak Güvence hesabı karşımıza çıkıyor.

Sigorta güvence hesabı; 2007 yılından bu yana geçerliliğini koruyan ve Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri tarafından kurulmuş özel hesaptır. Güvence hesabı kapsamı ile sakatlık ve ölüm halinde, zarar görmüş kişilere ya da ölen kişinin maddi olarak desteğine ihtiyaç duyan kişilere tazminat ödenir.

Güvence Hesabı Amacı Nedir?

Meydana gelebilecek zararların tazmin edilmesi ve sigortalıların mağdur edilmesi gibi durumların önüne geçilmesi amacıyla oluşturulan sigorta güvence hesabı aşağıdaki durumlarda oldukça işlevsel hale gelir:

*Meydana gelen herhangi kaza karşısında sigortalı kişinin belirlenememesi sonucunda ortaya çıkan mahrumiyetlerde,

*Meydana gelen herhangi bir kaza yaşandığı zamanda sigortanın bulunmaması sonucunda meydana gelen zararlarda,

*Gasp edilmiş araçlar veyahut çalınmış araçların kaza yapmalarının sonucunda meydana gelen hasarların tanziminde,

*Sigorta şirketleri ile yaşanabilecek herhangi bir problem sonucunda/Bireyin anlaşmalı olduğu sigorta şirketlerinin çeşitli sebeplerden dolayı (örneğin sigorta şirketinin iflası, ruhsat iptali vb. sebepler) sorumluluğunu üstlendiği maddi ve bedensel zararları karşılayamaması

Güvence Hesabı Zaman Aşımı Ne Kadardır?

Yaşanan olumsuz sonuçlar itibari ile hak sahibi bireylerin haklarını alabilmeleri ve güvence hesabı zamanaşımı yaşamamaları için birey tazminatı alacağı kişiyi ya da kişileri öğrendiği zamandan başlamak şartıyla (aynı zamanda güvence hesabı rücu zamanaşımı ile aynı olup) 2 yıl ve aynı zaman da tüm durumların dahilinde 10 yıl süre içinde bizzat yazılı bir biçimde veyahut taahhütlü mektup ile güvence hesabına başvurmaları gerekmektedir. Başvurmadıkları taktirde hakları (örneğin tazminat istemleri) zaman aşımına uğramış olur ve bu konu hakkında herhangi bir hak talep edemezler.

Ve Güvence hesabına başvurmak oldukça kolay olup gerekli belgeler ise sadece;

Poliçe kopyası,Bireyin geçirmiş olduğu kazaya ait resmi tasdikli tespit tutanağının kopyası, Bilirkişi raporunun resmi tasdikli kopyası, Bireyin geçirmiş olduğu kaza mahkemeye taşınmışsa, mahkemenin kazaya dair verdiği kararların kopyası, varsa bireyin geçirmiş olduğu kaza ile illiyeti gösteren diğer alakalı belgeler..den ibarettir.

Kazasız günler dileğiyle.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.