güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

YEREL SEÇİMLERİN YAPILIŞ TARİHİNİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:48

Değerli Okurlarım,

Hepimiz biliyoruz ki yaklaşmakta olan yerel seçimin yapılış tarihi 31 Mart tarihidir. Ne tuhaftır ki 31 Mart tarihi yakın tarihimizde yaşanmış bir yönetim değişikliğinin, bir rejim değişikliğinin yaşandığı tarihtir.  Daha doğrusu rejim değişikliğine yol açan olayların başlangıç tarihidir. Hemen hatırlatmak gerekir ki Osmanlı'nın son döneminde Abdülaziz'in tahttan düşürülmesiyle ilan edilen birinci Meşrutiyet'in kabaca 4.ayında V Murat'ın sıhhi sebeplerle tahttan uzaklaştırılıp yerine 2. Abdülhamid'in Sultan ve halife ilan edilmesi gerçekleştirilmiştir. Meşrutiyet yönetimine sürdüreceğine ve yaşatacağına söz vererek tahta oturan 2. Abdülhamit 1878 Rus harbini bahane ederek Meclisi mebusanı kapatıp anayasayı askıya alarak tekrar mutlaki yönetime döndüğü ve kabaca 33 sene boyunca mutlaki ve teokratik diyebileceğimiz bir rejimi sürdürdüğü görülmüştür. 1908 yılında gerçekleştirilen bir askeri darbe ile ikinci Abdülhamit tekrar meşrutiyeti ilan etmeye mecbur edilmiş, 2. Meşrutiyet dönemi dediğimiz yeni bir dönem başlatılmıştır. Fakat ne yazık ki kabaca gericiler diyebileceğimiz şeriatçılar, saltanatçılar, eski rejim yanlıları tekrar Abdülhamit döneminin yönetimine dönebilmek için bir karşı devrim gerçekleştirip 31 Mart tarihinde kan dökerek meşrutiyeti devre dışı bırakmaya yöneldikleri görülmüştür. Bu karşı devrimin karşısında ittihatçıların gerçekleştirdiği hareket ordusu vasıtasıyla fiiliyata soktukları karşı devrimle meşrutiyet rejimi tekrar yerine oturtulmuş ve Osmanlı İmparatorluğu yıkılana kadar bu rejim devam etmiştir. Şimdi en son gayri ihtiyarı düşünmeden edemiyor. Bugünkü ortamda dahi Osmanlı İmparatorluğu'nu, Osmanlı yönetimini tekrar yaşatmaya uğraşanların, diriltmeye uğraşanların saltanat ve hilafet rejimini oluşturmaya uğraşanların şeriatçı ve dini devlet peşinde koşanların olduğu ve yaşadığı ortamda yeni Osmanlıcılar denilen bir kitlenin mevcut olduğu bir ortamda 31 Mart tarihinin seçim tarihi kabul edilmesinde bu gibi kitlelerin ve bireylerinin yönlendirmesi ve etkisi mevcut mudur? Bu soruya bu gibi kitlelerin yönelti ve etkisi vardır demek ne kadar zorsa yoktur demek de  bence o kadar zordur.

Bence bu gibi kitleler yakında yaşanan yönetim sistemi değişikliğinin kalıcı bir sistem olması yönünde çalışmalara destek vermesi şuandaki Cumhurbaşkanlığı sistemini bir oranda mutlaki sisteme benzeterek bu sistemin kalıcılığının gerçekleşmesi için önemli bir seçim olduğu söylenen yerel seçimin tarihini geçmişteki 31 Mart tarihinin ortadan kaldırılmasına sebep olan rejimin haftayımı olarak değerlendirip, geçmişte kaldırılan mutlaki rejimi aynı tarihte yeniden yerleştirdik diyebilmelerine sebep olabilecek 31 Mart tarihinde gerçekleşmesi yolunda yönelti ve etkide bulunmaları söz konusu olabilir düşüncesindeyim.

Sözün kısası 31 Mart tarihinin seçim tarihi olarak kabulünde geçmiş dönem 31 Mart vakasının intikamının alınacağı tarih olarak düşünülmesi yerel seçim başarısının gericiler ve eski rejim yanlıları için, yeni osmanlıcılar ve Osmanlıcılar için saltanat ve hilafetçiler için bunlara benzer yeni rejimler için  hasret duyanların isteklerine kavuşabilmeleri yolunda ümit verebileceğini düşündüklerinden seçim tarihini 31 Mart olarak tespitde etkileri olmuş olabilir. Netice olarak vurgulamak isterim ki yerel seçim tarihinin 31 Mart kabulünde tesadüften ziyade mutlaka 2. Meşrutiyet öncesi dönem rejimine Abdülhamit dönemi sistemine dönmeyi düşünenlerin yönelti ve etkisi söz konusu olması mümkündür. Çünkü onlar bu seçimi amaçlarına uygun rejimi ve rejimlerin ülkede kesin hakimiyetine şahit olabileceklerini düşünebileceklerdir. Yapıları buna müsaittir. Bütün bunlara rağmen umarım bu tarihin tespitinde böyle etkiler yoktur, böyle yöneltiler yoktur ve gerçekleştirilen seçim de onların arzularını yerine getirecek şekilde sonuçlar vermeyecektir. 31 Mart seçimleri 31 Mart vakasını hatırlatacak gelişmeler ve icraatlar gerçekleştirmeyecek, ülkemiz için hayırlara sebep olacak bir tarih olacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.