güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

YAVUZ DEVRİNE KADAR OSMANLI DEVLETİ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:46

Osman Bey Cengiz Han ve Timur tarafından İslamiyet’e yaptığını telafi etmiştir. Yani Cengiz’in ve Timur'un yıktığını o kuvvetlendirmiştir.

Kısaca Osman Bey Türk tarihinde görüldüğü gibi kurucusu ölünce çöken bir devlet kurmamıştır.

Aksine uzun süreli kalacak bir devlet oluşturmuştur. Bunun temel sırrı ise düşmanlarına toleransla muamele ederek onların düşüncelerini ve ehliyetlerini kullanarak kendileriyle kaynaştırması olmuştur.

Osmanlıların bu tutum ve davranışları nedeniyle onların zamanında Batı Asya’da (Anadolu-Suriye-Filistin-Lübnan) Müslümanlık kolaylıkla Hristiyanlığın yerini alabilmiştir.

Mesela Miladi 325 yılında Hıristiyanlık kaidelerinin konulduğu bir merkez olan İznik'te bu devirde "Allah birdir, Muhammed onun peygamberidir" şeklindeki tek bir sesleri işitilecek İslamiyet akideleri temel akide olacaktır.

Osman Bey Bursa alındığında vefat etmiştir. Yerine geçen Orhan Bey Bursa’yı başkent yapmış ve imara başlamıştır. Orhan Bey Bursa'da Bizans kökenli mimar ve sanatkârların yardımıyla birçok güzel eserler yapmıştır. Mükâfatlandırarak önde gelen Bizanslıları kendine yakınlaştırmış ve bağlamıştır.

Savaşlarda kendine yardım eden yardımı dokunan Bizanslılara arazi bağışlayarak ödüllendiren Orhan Bey aynı sistemi Türk ve Müslümanlarda da uygulamıştır. Böylece ilk Osmanlı tımar ve zeametlerini veren Orhan Bey bu sistemin başlatıcısı olmuştur.

Osmanlı tımar sisteminde (zeamet sisteminde) hizmet esas tutulmaktadır. Hatta artan bir hizmet esas olmaktadır. Sultanın (Beyin) hizmetini terk eden tımar sahipleri tımar arazisini (dirlik arazisini) de terk etmek mecburiyetindedirler.

Bu da gösterir ki Osmanlılar başından itibaren irsiyet gütmeyen bir arazi sistemi oluşturmuşlardır. Orhan Bey iç mücadelesinden istifade ile Karesi Beyliğini kendine katmıştır. Anadolu’da Osmanlıların kendine kattığı ilk beylik budur. Bu devletin deniz güçleri ve komutanları Osmanlıları Trakya sahasına batıya yöneltmiştir.

Gerek Orhan Bey'in gerek onun yerini alan II. Murat’ın gözleri batıya dönüktür. Bizans’ın ve batının zenginliği, kültür ve özelliği bunları kendine çekmiştir. Batısındaki Ege denizini hemen aşarak batısındaki Slav uygarlıkları ile temas kurmayı tasarlamışlardır.

Nitekim daha Orhan Bey zamanında Çanakkale Boğazı aşılarak Trakya'ya çıkılmış ve yerleşilmiştir.

Osmanlı Sultanları doğan fırsatları çok iyi değerlendirmeyi bilmişlerdir.

Bizans imparatoru Kantakuzenos imparatorluk rekabetinde karşısındaki rakip hanedanla mücadelesinde Osmanlılardan yararlanmayı düşünüp yardım isteyince doğan fırsat Orhan Bey ve idaresindeki Osmanlılar bundan çok güzel yararlanmayı bilmişlerdir. Orhan Bey yaptığı destek karşısında yerleştiği Cimpe kalesini iyi değerlendirmiş üs olarak kullanılan bir kale Osmanlılara Trakya’da geniş bir hakimiyet sahası sağlamıştır.

Bu Trakya’ya gerçi tarihçilerin yoğunca belirttiği gibi Orhan Bey oğlu Şehzade Süleyman komutasında gerçekleşmiştir. Böylece Osmanlılar daha Anadolu topraklarında ehemmiyetli bir toprağa hakim olmadan, Trakya dolayısıyla Avrupa’da bir toprağa sahip olmuşlardır. Daha açık söylersek Osmanlılar, Anadolu’dan önce Avrupa’yı yurt edinmişler. Avrupa’yı benimsemişlerdir.

Böylece Osmanlılar Anadolu’da her hangi bir statükoya sahip olmadan çok evvel Avrupa toprağında bir güç olarak ortaya çıkmışlardır. Osmanlıların balkanlarda genişlediği sıralarda Anadolu’da birçok Türk boyu, Türk kökü yerleşmiş durumdadır. Buna binaen Osmanlılar daha başlangıçtan itibaren Avrupalıdır demek pekte mümkündür.

I. Murat 1360’larda Bizans’tan Edirne’yi alınca o zamana kadar Osmanlıya önem vermeyen Avrupa prenslikleri ve krallıkları Osmanlı politik ve askeri gücü karşısında alarm durumuna geçmişlerdir. Ne var ki aralarında hala bir birlik mevcut değildir. Aralarında hala etnik veya din kökenli sürtüşmeler mevcut durumdadır. Devamı yarın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.